Izvor: Nezavisne Novine, 10.Okt.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tereza Mej: Očekujem gladak Bregzit

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da se nada da će proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije proteći "glatko".

Ona je navela da očekuje da će moći da budu garantova prava građana EU, koji već borave u Velikoj Britaniji.

Ona je ponovila da će pokrenuti zvaničan proces izlaska iz EU kroz član >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 50 Lisabonskog ugovora najkasnije do marta naredne godine, preneo je Rojters.

Mej je izrazila nadu da će period poslije Bregzita odražavati "vrstu zrelog odnosa saradnje koji bliski prijatelji i saveznici imaju".

Britanska vlada saopštila je danas da ne ni bilo prihvatljivo da se u parlamentu održi drugo glasanje o izlasku zemlje iz EU, ali da će poslanici imati ulogu praćenju procesa Bregzita.

"Parlament će, naravno, razmatrati i pratiti kako se taj proces odvija. To je apsolutno neophodno i ispravno", rekao je novinarima portparol britanske premijerke Tereze Mej.

Grupa britanskih poslanika pozvala je danas da se u parlamentu održi glasanje o budućim odnosima Velike Britanije sa EU, upozorivši da bi biranje opcije "teškog Bregzita", koji doveo do pada funte, predstavljao "veliku opasnost", prenosi AFP.

Stručnjaci navode da bi takozvani "težak Bregzit" značio da se Velika Britanija u potpunosti povuče sa jedinstvenog tržišta Evrope kako bi mogla da nametne stroge imigracione kontrole.

"Želimo da parlament debatuje prije svega o tome da li ostajemo dio jedinstvenog tržišta", rekla je poslanica Konzervativne stranke En Surbi za Bi-Bi-Si.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Poslovne organizacije zabrinute zbog Bregzita

Izvor: Beta, 10.Okt.2016

Vlada Velike Britanije je pod kritikom poslovnih organizacija zbog izjava koje ukazuju da toj zemlji predstoji težak rastanak sa Evropskom unijom, ali je i pod pritiskom poslanika koji traže da glasaju o predloženim uslovima izlaska.Ponovni akcenat britanske vlade na kontrolu imigracije pokazuje "da...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.