Apsurdno porediti Hrvatsku s Grčkom

Izvor: B92, 01.Jul.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apsurdno porediti Hrvatsku s Grčkom

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović je izjavio da je "apsurdno porediti Hrvatsku s Grčkom, jer je finansijska solventnost Hrvatske daleko bolja od Grčke".

Milanović je to rekao u intervjuu francuskom listu Mond na opasku da "neki u Nemačkoj kažu da Hrvatska nije spremna da uđe u Evropsku uniju, odnosno da će to biti nova Grčka u EU". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Hrvatski premijer je uzvratio da "to nije zvaničan stav Berlina, već užeg kruga konzervativnih poslanika i dela medija, senzacionalističke štampe, kao što je list Bild, recimo".

Na pitanje Monda kakva opasnost preti Hrvatskoj koja je već petu godinu u privrednom padu, a ulazi u članstvo Evropske unije koja je u krizi, Milanović je naglasio da je Hrvatska spremna i da ulazak u EU vidi kao "novu šansu i novi izazov".

Pariski dnevnik je ukazao na to da je "Evropska komisija u poslednjem izveštaju pozdravila napredak Hrvatske, ali podvukla takođe da je korupcija pravi problem u toj zemlji".

Na pitanje šta smera da učini u tom pogledu, Milanović je odgovorio da ni on, ni njegova vlada nisu mogli da preko noći korenito reše taj problem, podsetivši da su na vlast došli pre nešto više od godinu dana.

"Ali ne zaboravite da je moj prethodnik optužen za više dela korupcije i u zatvoru je već godinu dana", dodao je hrvatski premijer.

Na pitanje kako gleda na to što se osim korupcije, zamerke odnose na preobimnu i birokratsku državnu upravu, na šta se žale i privatni preduzetnici, Milanović je uzvratio da "ima oveštalih predstava o hrvatskoj" i dodao da su "hrvatski ekonomski zakoni mnogo liberalniji nego u Francuskoj".

Milanović je naveo da su hrvatski zakoni o investicijama i porezima veoma pogodni, a da su, recimo, za ulaganje preko 300 miliona evra u farmaceutsku industriju, ulagači kapitala tražili da se to uradi brzo, inače će napustiti Hrvatsku.

Dodao je da je u igri ulaganje milijardu evra u energetiku, ali je predočio da su propisi o zaštiti prirodne sredine veoma složeni.

Hrvatski premijer je, na pitanje šta će vlada u Zagrebu uraditi da reši problem recesije koja ponovo pogađa njenu privredu, rekao da je cilj privlačenje "zdravih ulaganja i učvršćenje budžetskih pravila", i da se mora rešiti pitanje prevelike izvozne zavisnosti Hrvatske od italijanskog tržišta, "gde je stanje loše".

On je ukazao na projekte od više milijardi u turizmu, istraživanju nafte i gasa, transportu.

Milanović je istakao da je Hrvatskoj EU odobrila tri i po milijarde evra investicija u železnicu i kazao da su krenuli radovi na novim trasama Rijeka-Budimpešta i Zagreb-Beograd.

Ukazujući na primer privatizacije brodogradilišta u gubicima i gde je bilo korupcije, a za šta su dobijene subvencije EU, hrvatski premijer je naglasio da je to poruka i građanima - da se više neće održavati u životu industrije koje prave gubitke.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apsurdno porediti Hrvatsku s Grčkom

Izvor: B92, 01.Jul.2013

Zagreb -- Hrvatski premijer Zoran Milanović je izjavio da je "apsurdno porediti Hrvatsku s Grčkom, jer je finansijska solventnost Hrvatske daleko bolja od Grčke"...Milanović je to rekao u intervjuu francuskom listu Mond na opasku da "neki u Nemačkoj kažu da Hrvatska nije spremna da uđe u Evropsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.