TS: Srbija brzo da otvori poglavlje 23

Izvor: RTS, 25.Nov.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Srbija brzo da otvori poglavlje 23

Srbija bi u pregovorima sa Evropskom unijom među prvima trebalo da otvori poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa i borbe protiv korupcije, jer je sada trenutak da se utvrde standardi i polazišta u ovoj oblasti, a koji će se proveravati do kraja tog procesa, poručeno je sa skupa "Kako protiv korupcije".

Na skupu koji je organizovala Transparentnost Srbija istaknuto je i da resursi za borbu protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu značajno povećani, ali i da borba protiv korupcije zauzima važno mesto među prioritetima Vlade Srbije, javlja Tanjug.

Da bi ta borba bila uspešna, smatra izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, neophodno je što pre otvoriti poglavlje 23, jer će na taj način u Srbij biti postavljeni standardi.

"Znamo i šta je po tom pitanju rekla Evropska komisija, a imamo aktuelni trenutak koji odlikuje i reforma reforme pravosuđa...Takođe, imamo i pitanje štrajka advokata koje se neminovno održava na rad pravosudnih institucija", rekao je Nenadić.

Programski direktor ove nevladine organizacije Vladimir Goati smatra da bi o periodu tranzicije Srbija mogla da se ugleda na Češku, koja je iz nje već izašla.

"Češka može da bude zvezda vodilja. Mi smo zemlja zakasnele tranzicije... Za uspostavljanje vladavine prava trebaju decenije", ukazao je Goati.

Šef konzuralnog odeljenja ambasade Češke u Srbiji Veronika Senjukova rekla je da o periodu tranzicije i kako iz njega izaći njena zemlja ima bogato iskustvo, koje želi da prenese drugim državama.

"Želimo da vam prenesemo znanje i iskustva kako se rešava problem korupcije", poručila je ona i dodala da je dobro što će Srbija završiti tranziciji kada postane član EU.

Na skupu je naglašeno i da je neophodno već sada, na samom početku pregovora, pravilno uočiti sve probleme i odrediti mere za njihovo rešavanje, te da ukoliko se to ne učini, lako će se doći u situaciju da se nedovoljni rezultati u borbi protiv korupcije jave kao prepreka za ulazak Srbije u EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.