Slovenija žali zbog odluke britanskih birača

Izvor: Blic, 24.Jun.2016, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija žali zbog odluke britanskih birača

Odluka britanskih birača o izlasku iz Evropske unije pomalo je iznenadila slovenačku politiku koja ocenjuje da bi to moglo imati negativne posledice za budućnost integracije i izazvati dezintegracijske procese, a premijer Miro Cerar kaže da ona može dovesti do kratkog razdoblja nesigurnosti u EU.

To se, prema njegovim rečima, naročito odnosi na financijska tržišta, ali dodaje da će ta odluka izazvati reformu EU i dodatno učvrstiti integraciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- To će nam omogućiti da se efikasnije suočimo sa savremenim izazovima, da im pristupimo sa više solidarnosti, odlučnosti i jačim povezivanjem - rekao je slovenački premijer.

Pročitajte još

Cerar je istakao da "EU treba sačuvati, dalje jačati, kao zajednicu i projekat kojim se promovišu mir, saradnja, sloboda i sigurnost. Slovenija i dalje ostaje vrlo privržena daljem jačanju Europske unije", kazao je Cerar, dodavši da ne očekuje veće negativne posledice britanskog izlaska za Sloveniju.

Predsednik Slovenije Borut Pahor jutros sastao s britanskom ambasadorkom u Ljubljani Sofi Hani, kako bi se upoznao s mogućim razvojem situacije, a juče je izjavio da EU, bez obzira na Bregzit, očekuju velike promene koje se ne daju izbeći.

Pahor se zalaže za to da Slovenija ostane u "čvrstom jezgru" država EU koje su članice evrozone i Šengena, ali se boji da bi britanska odluka mogla dovesti do domino efekta i haotičnog razvoja u kojemu će se integracija suočiti s dilemom nužnih reformi ili svrstavanja članica u nove blokove formirane na osnpvu razliučitosti a ne zajedništvu i produbljivanju integracije, što bi moglo ugroziti i poziciju Slovenije koja je članica EU-a od 2004.

Svoje reakcije izražavaju danas i slovenačke političke stranke, čiji stavovi su podeljeni.

Stranke desnog centra uglavnom komentarišu kako odluka britanskih birača o odlasku iz integracije znači poraz Velike Britanije, ali i poraz Europske unije, ali da će posledice za Britaniju biti veće nego za kontinent.

Socijalni demokrati (SD) kao vodeća stranka levog centra naveli su u izjavi da ne žele videti u EU-u referendume kao svojevrsno "političko oružje".

Slovenski evrozastupnik i nekadašnji ministar spoljnih poslova Ivo Vajgl rekao je da ga je odluka Britanaca iznenadila, ali da je u neku ruku i logična zbog načina na koji su se prema EU-u ponašali britanski političari.

- Oni su svoje karijere uvek gradili na isticanju specifičnosti i održavanju statusa koji je Velikoj Britaniji omogućavao da jednom nogom bude u EU-u a drugom izvan - kaže Vajgl.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.