Rusija zabranila uvoz povrća iz Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zabranila uvoz povrća iz Evropske unije

MOSKVA -

Rusija je danas zabranila uvoz svežeg povrća iz svih država EU zbog smrtonosne epidemije koju je prouzrokovala bakterija ešerihija koli.

Epidemija je počela u Nemačkoj i širi se Evropom, a do sada je umrlo 17 ljudi.

Širom Evrope registruju se novi slučajevi zaraze posebno u Holandiji, a prostire se sve do SAD. Svi oboleli prethodno su boravili ili prolazili kroz Nemačku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Evropska komisija sinoć je ukinula upozorenje da su španski krastavci moguć uzročnik epidemije.

Evropski komesar za zdravlje Džon Dali izjavio je juče da je epidemija bakterije ešerihije koli 0104 u Nemačkoj ozbiljna, ali je odbacio tvrdnje da je neophodno zabraniti prodaju krastavaca i putovanja u Hamburg, koji je žarište epidemije.

Dali je rekao da su potrebne dodatne analize kako bi se utvrdio uzrok epidemije, posle početne netačane informacije da su bakterijom bili zaraženi krastavci iz Španije, koja je izazvala paniku među potrošačima i haos na tržištu povrća.

Nemačka je saopštila da je u toj zemlji od bakterije umrlo najmanje 16 ljudi. Prema Dalijevim rečima, 373 ljudi ima iste simptome hemolitičkog uremijskog sindroma /HUS/, koji je praćen krvavom dijarejom i otkazivanjem rada bubrega.

Nemački nacionalni institut za prevenciju zaraznih bolesti "Robert Koh" saopštio je da je broj potvrđenih slučajeva povećan sa 373 na 470.

Potvrđenih i sumnjivih slučajeva ima i u Danskoj, Britaniji, Holandiji, Austriji, Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj i Češkoj. Još nije utvrđen tačan izvor infekcije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.