Rusija kritikuje Haradinaja i EU

Izvor: B92, 07.Feb.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija kritikuje Haradinaja i EU

Rusija je kritikovala i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog uvođenja takse za srpsku robu, a i mlak stav Evropske unije prema tome.

Rusija je podržala Beograd zbog najave da namerava da nastavi pregovore s Prištinom kada takse budu ukinute.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi kazala da Haradinaj nastavlja svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "provokativnu politiku usmerenu na podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu", uvođenjem stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH.

"Ta mera je očigledno usmerena na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i potiskivanja srpskog stanovništva", ocenila je Zaharova.

Ona je kritikovala EU zbog toga što "ili ništa ne može da uradi ili neće", navodeći da izjave EU, koje nisu toliko oštre koliko mogu da budu, "niko na Kosovu ne sluša".

"U realnosti, osim takvih blagih izjava, ništa drugo se ne preduzima, i rukovodstvo Kosova ignoriše stav EU", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u toj atmosferi se ističe "odgovorna i izbalansirana pozicija Beograda koji ističe spremnost da se vrati dijalogu" čim takse budu ukinute.

"Situacija u pokrajini se zaoštrava i rastu međunacionalne napetosti. Nije reč o političkim ocenama, već o statistici. Stanje na Kosovu mora sistematično da bude u fokusu Saveta bezbednosti UN", rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.