Rusi oštro kritikovali Haradinaja i EU

Izvor: Mondo, 07.Feb.2019, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi oštro kritikovali Haradinaja i EU

Rusija je danas kritikovala kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog uvođenja taksi za srpsku robu, kao i mlak stav Evropske unije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Moskva je istovremeno podržala Beograd zbog najave da namerava da nastavi pregovore s Prištinomkada takse budu ukinute.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na redovnoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za novinare u Moskvi kazala da Haradinaj nastavlja svoju "provokativnu politiku usmerenu na podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu", uvođenjem stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH.

"Ta mera je očigledno usmerena na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i potiskivanja srpskog stanovništva", ocenila je Zaharova.

Ona je kritikovala EU zbog toga što "ili ništa ne može da uradi ili neće", navodeći da izjave EU, koje nisu toliko oštre koliko mogu da budu, "niko na Kosovu ne sluša".

"U realnosti, osim takvih blagih izjava, ništa drugo se ne preduzima, i rukovodstvo Kosova ignoriše stav EU", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, u toj atmosferi se ističe "odgovorna i izbalansirana pozicija Beograda koji ističe spremnost da se vrati dijalogu" čim takse budu ukinute.

"Situacija u pokrajini se zaoštrava i rastu međunacionalne napetosti. Nije reč o političkim ocenama, već o statistici. Stanje na Kosovu mora sistematično da bude u fokusu Saveta bezbednosati UN", rekla je ona.

Novi pritisak SAD na Prištinu

Kosovska vlada odlučila je da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto 21. oktobra prošle godine i od tada je na snazi.

Savet bezbednosti UN danas ipak o Kosovu

Iako je bilo više pokušaja i razgovora s Prištinom, Haradinaj odlučno odbija da ukine takse dok, kako kaže, Srbija ne prizna Kosovo.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Mere Prištine usmerene na proterivanje srpskog stanovništva

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2019

Situacija o nepriznatom Kosovu treba da bude u centru pažnje Saveta bezbednosti UN, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu takozvanog premijera separatističkih vlasti u Prištini Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije sa misijom UN u...

Nastavak na Vostok.rs...

"Od čega NATO štiti Makedoniju?"

Izvor: B92, 07.Feb.2019

Rusija ne shvata od kakve to pretnje će NATO da štiti MKD, izjavila je na današnjem brifingu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zharova...Ona je ukazala da je jedina ozbiljna snaga koja destabilizuje region vojska Kosova..."Kosovska vojska, koja se formira od bivših albanskih...

Nastavak na B92...

Merkel: Da li smo zavisni od Rusije? Ja kažem "ne"!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2019

"Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o 'Severnom toku 2' rukovoditi sopstvenim interesima, a ne antiruskim instrukcijama Sjedinjenih Američkih Država", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova...- Zna se da će EU razmatrati pitanje izmene tzv....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.