Zaharova: Mere Prištine usmerene na proterivanje srpskog stanovništva

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Mere Prištine usmerene na proterivanje srpskog stanovništva

Situacija o nepriznatom Kosovu treba da bude u centru pažnje Saveta bezbednosti UN, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu takozvanog premijera separatističkih vlasti u Prištini Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije sa misijom UN u pokrajini. „Polazimo od toga da bi situacija na Kosovu trebalo redovno da se nalazi u centru pažnje Saveta bezbednosti UN“, rekla je ona. Naglasila je da Priština nastavlja politiku provokacija, čiji je cilj podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu. „Uvođenje 100 odsto carine u novembru prošle godine na robu iz centralnog dela Srbije i Bosne i Hercegovine ozbiljno je otežalo snabdevanje kosovskih Srba. Ove mere su očigledno usmerene na nastavak politike antisrpskog etničkog čišćenja i naravno proterivanja srpskog stanovništva. Osim toga, Haradinaj je 6. februara izjavio da unapred odbija da komunicira sa misijom UN na Kosovu, koja navodno neobjektivno ocenjuje situaciju u pokrajini“, konstatovala je ona.
Skrenula je pažnju na činjenicu da je EU, koja ima mandat UN da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, izgubila sposobnost da utiče na situaciju. „U tom kontekstu, na sebe skreće pažnju odgovorna i uravnotežena pozicija Beograda, koji naglašava spremnost da se vrati u dijalog, kada takozvani kosovski premijer povuče svoje neprihvatljive odluke. Takođe bih želela da naglasim da Srbija još uvek nije preduzela recipročne mere“, istakla je ona.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Priština provocira, EU nesposobna da reaguje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2019

Situacija na Kosovu treba da bude u centru pažžnje Saveta bezbednosti UN, saopštila je danas na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije s misijom UN u toj srpskoj pokrajini...Ona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.