Predstavnici EU i SAD oglasili se povodom manastira Dečani

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici EU i SAD oglasili se povodom manastira Dečani

Vlasti u Prištini treba da se pridržavaju zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

To su poručili šefica kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova i ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi.

Na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, u subotu su započeti radovi, iako to nije u skladu sa kosovskim zakonima, niti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << standardima UNESKO-a. Na put je dovezena teška mehanizacija, a radovi su prekinuti nakon reakcija međunarodnih predstavnika i nevladinih organizacija.

Tim povodom se oglasila Natalija Apostolova, koja je naglasila da je veoma važno pridržavati se zakona o Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

"Savet za implementaciju i posmatranje odobrava svaku moguću akciju", poručila je Apostolova na Tviteru.

Američki ambasador Greg Delavi takođe je prokomentarisao situaciju, ističući da su SAD u potpunosti saglasne sa stavom OEBS-a po ovom pitanju.

Misija OEBS na Kosovu je u subotu saopštila da je sa zabrinutošću pratila radove na putevima u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, kao i da pozdravlja odluku o prekidu radova. OEBS je potvrdio da je teška mehanizacija povučena iz te zone i podsetio da bilo kakve radove u toj zoni mora da odobri Savet za implementaciju i posmatranje.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.