Pozivamo Beograd i Brisel da ojačaju napore

Izvor: B92, 13.Apr.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pozivamo Beograd i Brisel da ojačaju napore"

Organizacije civilnog društva Srbije i EU pozvale su Beograd i Brisel da ojačaju svoje napore kako bi se osiguralo da Srbija do 2025. godine može ući u Uniju.

Na poslednjem sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Srbije i EU je pozdravljena nova strategija EU za Zapadni Balkan i izražena nada će predstojeći samit u Sofiji potvrditi obnovljen zamajac u posvećenosti EU regionu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i da će ohrabriti dalje evrointegracije Zapadnog Balkana.

"Zadovoljni smo što je Srbija provizorno zatvorila dva poglavlja, mada je potreban brži napredak kako bi se ostvarilo da 2025. bude datum ulaska", rekao je Jonut Sibian, kopredsedavajući Zajedničkog konsultativnog odbora.

Odbor je pozvao srpske vlasti da rade neumorno na obezbeđivanju vladavine prava, temeljnih prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, za autonomiju novinara i nezavisnost medija.

Deklaracija sa juče održanog sastanka poziva srpske vlasti i EU da nastave tempo sastanaka i procena svih privremenih standard, posebno u oblasti vladavina prava koji su ključni za napredak u pregovorima o članstvu.

Zajednički konsultativni odbor je ponovio potrebu da se nastavi uključenost predstavnika civilnog društva, socijalnih partnera, uz ocenu da su organizacije civilnog društva i nezavisna regulatorna tela partneri vlade i da imaju ključnu ulogu.

U deklaraciji je izraženo zadovoljstvo što je Srbija priznata kao jedan od dva predvodnika u evrointegracijama Zapadnog Balkana.

Zajednički konsultativni odbor civilnog društva Srbije i EU je telo koje je sastavljeno od predstavnika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK) i predstavnika socijalnih partnera i organizacija civilnog društva u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.