Potrebna linearizacija pretpristupnih fondova EU

Izvor: Studio B, 23.Jun.2011, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna linearizacija pretpristupnih fondova EU

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je da bi bilo potrebno izvršiti linearizaciju pretpristupnih fondova Evropske unije koje dobijaju zemlje na putu ka Uniji.

Djelić je, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije "Transparentno korišćenje pretpristupnih fondova EU u Srbiji" u Beogradu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da zemlje koje su na putu da postanu članice EU sada, godišnje dobijaju oko 200 miliona evra pomoći, dok će, na primer Hrvatska, čim uđe u EU dobijati desetostruko više novca.

On je ukazao da bi moglo doći do političke nestabilnosti u zemljama koje teže EU ako se ne bi povećala pretpristupna pomoć, i Uniji bi se, u tom slučaju, moglo težiti samo zbog dobijanja finansijskih sredstava.

Djelić, koji je i nacionalni IPA koordinator, upozorava da bi bilo kakvo povećanje ovih fondova "palo bi u vodu" ako bi se desio bilo kakav skandal ili slučaj korupcije u vezi sa pretpristupnim fondovima koje dobija Srbija.

Na konferenciji učestvuju i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins, direktor kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji Mihael Erke, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić i drugi.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.