Popis agrara značajan za pregovore

Izvor: B92, 28.Maj.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis agrara značajan za pregovore

Beograd -- Podaci dobijeni tokom popisa poljoprivrede biće od izuzetnog značaja tokom pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, ali i za izradu mera agrarne politike

Na konferenciji posvećenoj Popisu poljoprivrede iz 2012. godine, koja je otvorena večeras u Subotici nisu iznošeni konkretni podaci dobijeni popisom, već će se, kako je rečeno, tokom naredna dva dana govoriti o njihovoj analizi i upotrebi, a takođe istaći značaj toga da državni organi, ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugi donosioci odluka počnu te podatke da koriste.

Prema rečima, Po rečima direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragana Vukmirovića, to znači da donosioci odluka treba da shvate da u društvu i ekonomiji ne mogu da se donose strategije i planovi bez kvalitetnih podataka iz popisa.

"Poljoprivreda je veoma važna delatnost u našoj zemlji. U proseku to je skoro 10 procenata BDP-a ove zemlje, isto toliko je i zaposlenih koji rade u ovoj oblasti. Prema tome, značaj je ogroman. Da bi se mogle voditi prave mere, jako je važno da se politike koje se donose baziraju na kvalitetnim podacima", rekao je Vukmirović novinarima.

Vukmirović je istakao da se poljoprivredno zemljište u Vojvodini koristi skoro 100 odsto, a da je oko 400.000 hektara na jugu i istoku Srbije nekorišćeno, odnosno da se nalazi na devastiranim područjima, bez mladih u selima, gde je perspektiva, po njegovoj oceni - sumorna.

On je ocenio da je Ministarstvo poljoprivrede brzo shvatilo značaj ovih podataka u okviru pretpristupnih pregovora, a da se oni koriste i prilikom procene šteta nastalih tokom poplava.

Govoreći o samom toku popisa, Vukmirović je ocenio da su građani bili obazrivi i umanjivali podatke, ali da su vrlo brzo shvatili da zbog istinitih podataka neće imati nikakve posledice, već samo korist. Po pitanju podataka dobijenih popisom, Vukmirović je istakao da se poljoprivredno zemljište u Vojvodini koristi skoro 100 odsto, a da je oko 400.000 hektara na jugu i istoku Srbije nekorišćeno, odnosno da se nalazi na devastiranim područjima, bez mladih u selima, gde je perspektiva, po njegovoj oceni - sumorna.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović istakao je da su podaci dobijeni popisom izuzetno značajni za pretpristupne pregovore sa Evropskom unijom, u poglavljima koja se tiču poljoprivrede, jer predstavljaju bazu za subvencionisanje poljoprivrede Srbije iz fondova Unije.

Osim toga, po njegovim rečima, na osnovu podataka dobijenih popisom kreira se i buduća agrarna politika, pa su tako podaci korišćeni prilikom izrade Nacrta strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2024. godine, zatim Nacionalnog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i Zelene knjige.

Popis poljoprivrede sproveden je od 01. oktobra do 15 decembra 2012. godine, prvi put nakon 40 godina. Proces je sufinansirala Evropska unija sa 24 miliona evra, a sprovelo na terenu oko 60.000 popisivača.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlja u Vojvodini se koristi 100 odsto, jug devastiran

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2014

Podaci dobijeni tokom popisa poljoprivrede biće od izuzetnog značaja tokom pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, ali i za izradu mera buduće agrarne politike, ocenjeno je na otvaranju završne konferencije posvećene Popisu poljoprivrede iz 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.