Omladinske razmene i volontiranje kao priprema za budući posao

Izvor: JužneVesti.com, 28.Avg.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladinske razmene i volontiranje kao priprema za budući posao

Jeftiniji vid putovanja, razmena iskustva, ali i priprema za prelazak iz perioda studiranja u svet rada, neke su od glavnih prednosti omladinskih razmena i volontiranja, ali ih i pored toga mladi u Srbiji, smatra članica niške organizacije Proaktiv Milena Milošević, ne koriste koliko je to moguće.

Kroz volontiranje, objašnjava Milošević, mladi dobijaju priliku da se usavršavaju i da stiču nove veštine, koje im mogu pomoći kada dođe trenutak za prelazak iz razdoblja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obrazovanja u svet rada.

Iako mladi ne koriste programe onoliko koliko je to moguće, smatra Milošević, u poslednje vreme je nešto više onih koji se odvaže da se upuste u avanturu van granica naše zemlje. U Donjoj Toponici mladi iz čitave Evrope radili i u baštama; foto: Faceebok Grupa Kobra

Ne koriste koliko je ustvari moguće. Nekako imam utisak da se mladi dosta često i plaše da se upuste u tako nešto. Da li je to zbog manjka neke nezavisnosti, pa se onda boje, ali često i nemaju informacije - pojašnjava Milošević.

Najlakši za apliciranje iz Srbije su treninzi, omladinske razmene i evropski volonterski servis. Ipak, verovatno najtraženiji programi razmene su oni koji se odnose na studiranje. Prema podacima priručnika Argumenti za Evropu, od 2014. do 2017. godine Srbiji je u ove svrhe odobreno skoro 27 miliona evra, što je više nego u bilo kojoj zemlji u regionu Zapadnog Balkana.

Od 2004. godine omogućeno je i studentima iz zemalja koja nisu članice Evropske unije da budu stipendirani na postdiplomskim studijama na univerzitetima u državama koje učestvuju u Erasmus programu, pa se i Srbija uključila u ovaj program - piše u priručniku.

Sem zvaničnog sajta Erasmusa, o stipendijama za studije, treninge i omladinske razmene mladi mogu dobiti informacije i na portalu Edukativnog centra Kruševac, tu je i Portal Mladi, kao i Mladiinfo sa sličnim mogućnostima.

Kampovi su jedan od načina da se jeftino otputuje u neku od zemalja Evrope, ali često dovode i strance u Srbiju. Kao i poslednjih sedam godina, i ovog leta selo Donja Toponica nadomak Niša ugostilo je volontere iz 12 zemalja, a među njima se našla i Holanđanka Lisa Gosens. U niškom EU info kutku gosti volonteri i članovi Grupe Kobra govorili zainteresovanima o mogućnostima za volontiranje; foto: JV/M.J.

Majka mi je skrenula pažnju na ovaj program. Sviđa mi se Niš, družimo se i pomažemo meštanima, uređujemo Toponicu. Prelepo iskustvo. Svakako ću prijateljima u Holandiji preporučiti da posete Niš i Srbiju. Jedino što ne mogu da se naviknem na to da vam je ručak glavni, najobilniji obrok, kod nas je to večera - priča Gosens.

Inače, Grupa Kobra međunarodne kampove u Donjoj Toponici održava poslednjih sedam godina i za to vreme je kroz selo nadomak Niša, kažu u Kobri, prošlo 174 volontera iz 34 zemlje sveta. Udruženim snagama uređivali su selo, bavili se poljoprivredom, pomagali domaćinstvima, družili se i učili jezike.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.