Oland: Evropa da bude spremna da se suprotstavi Trampu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2016, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Evropa da bude spremna da se suprotstavi Trampu

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da Evropi treba jaka i jasna bezbednosna i ekonomska strategija kada Donald Trap preuzme funkciju predsednika SAD, zbog zabrinutosti da će njegova pobeda ojačati populiste koji žele raspad EU.

Prema njegovim rečima, izborna pobeda Donalda Trampa "obavezuje Evropljane da budu jasni i sposobni da se suoče sa izazovima koji ih se tiču".

Oland, koji je podržao kandidatkinju demokrata Hilari Klinton, kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da evropske zemlje treba da budu spremne da se suprotstave republikancu, ako to bude potrebno.

"Evropa želi da bude uz SAD, ali takođe mora biti u poziciji da odlučuje samostalno", naveo je on posle sastanka sa premijerom Danske u Parizu.

Vodeća kandidatkinja na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj Mari le Pen, koja se zalaže se za prekid odnosa sa EU, pozdravila je Trampovu pobedu, navodeći da je time "sahranjen stari poredak", podseća agencija AP.

Premijer Danske Lars Loke Rasmusen rekao je posle sastanka sa francuskim predsednikom u Parizu da EU mora biti odlučnija posle odluke o izlasku Velike Britanije.

On je pozvao na jasniju bezbednosnu i politiku prema migrantima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.