Oko „starijeg brata“

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko „starijeg brata“

03.12.2010. -

Ministri unutrašnjih poslova i saobraćaja EU, koji su se 2. decembra okupili u Briselu, razmotrili su pitanja jačanja borbe protiv terorizma. Između ostalog, bilo je reči i o pripremi novog sporazuma – pre svega s SAD – o razmeni podataka o avionskim putnicima. Istina, nije bilo govora o tome da li glavni prekookeanski partner toliko strasno želi da ih dobije. Kako se ispostavilo oko „starijeg brata" već odavno, i to s male udaljenosti, prati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sve što se dešava na suprotnoj obali Atlantika.

„Ministar odbrane Nemačke Karl-Teodor cu Gutenberg je davnašnji i verni prijatelj SAD." Ovakvu karakteristiku ovog političara u svom telegramu državnom departmanu dao je američki ambasador u Berlinu Filip Marfi (Philip Murphy). Po rečima ambasadora, za vreme jednog od razgovora s njim baron cu Gutenberg, član HSS stranke, izjavio je da pre svega partneri koalicije, koje predstavljaju „slobodne demokrate" na čelu s ministrom inostranih poslova Gido Vestervele, sprečavaju jačanje broja nemačkog vojnog kontingenta u Avganistanu.

Ova zapanjujuće otvorena izjava postala je poznata zahvaljujući istom onom internet-portalu Vikiliks, koji je obnarodovao drugu porciju tajnih materijala državnog departmana SAD. Kad je reč o Nemačkoj, diplomate iz američke ambasade u Berlinu u svojim većinom sarkastičnim ocenama nisu poštedele nijednog političara. Izuzev jednog – čelnika nadleštva odbrane. Ovo je izazvalo oprez u javnosti zemlje. I to nije bilo slučajno. Kako se otkrilo iz dokumenata koji su prestali da budu tajna, ambasador SAD je redovno imao poverljive sastanke s Gutenbergom. A upravo je baron dužan da stoji na straži interesa nacionalne bezbednosti zemlje. Uostalom, otkrivena dokumenta ne svedoče samo o činjenici ovakvih susreta. Takođe, postaje jasno da po rečima, holandskog «EU-Observer» diplomate SAD često bez posebne griže savesti prelaze granicu između svojih direktnih obaveza i obavljanjem špijunskih funkcija.

Tako je u okvirima pripreme za nedavni sastanak u Vašingtonu ministra inostranih poslova Bugarske Nikolaja Mladenova i državnog sekretara SAD Hilari Klinton, gde je gost trebalo da ispriča o merama svoje vlade vezane za borbu protiv korupcije, državni departman svojim diplomatama u Sofiji dao detaljne instrukcije. Pre svega, naloženo im je da prikupljaju podatke o događajima koripcije i drugim prekršajima zakona među političkim poslenicima zemlje. To bi bilo potpuno prirodno. Bilo bi, da nije naloga da se saopštava ne samo ime i dužnost činovnika, već i adresa elektronske pošte, broj kreditne kartice, lični račun u okviru programa «Frequent flyer» - bonusi za putnike koji često lete, radno vreme i tako dalje. Po «The New Times» svi ovi podaci stižu direktno u Agenciju Nacionalne Bezbednosti – najveću obaveštajnu organizaciju SAD.

A tek kad se radi o samim predstavnicima ovakvih ustanova – a u obaveštajnu zajednicu Amerike ulazi 16 specijalnih službi – tim pre se oni ne osećaju vezanima u pogledu delovanja na teritoriji evropskih saveznika. Ovih dana je, na primer, buknuo politički skandal u Norveškoj, gde su američke specijalne službe, kako se ispostavilo, pratile građane, koji navodno predstavljaju potencijalnu opasnost za SAD. Oni su praćeni bez znanja lokalnih vlasti. I šta dalje? Evo šta kaže Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana".

- Razobličavanje tajne kuhinje američke diplomatije, bezuslovno pričinjava veliku štetu reputaciji Sjedinjenih Američkih Država. Naravno, ovo neće radikalno uticati na promenu odnosa s SAD. Savezničke obaveze i zajednički interesi su mnogo jači od trenutnog diplomatskog skandala. Ali u bilateralnim odnosima između SAD i niza evropskih članova NATO biće određenih kolizija.

Poznata je opaska bivšeg šefa CIA Alena Dalesa, koju je uputio svojim saveznicima iz NATO: „Mi razmenjujemo informacije, a ono što nam ne budete dali, uzećemo sami." Sudeći po svemu, u ovom nadleštvu se sveto poštuje tradicija.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/mcmay/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.