Novi Sad i Osijek u projektu ozelenjavanja gradova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2019, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad i Osijek u projektu ozelenjavanja gradova

U cilju postizanja željenih 20 odsto zelenila, što propisuje Evropska unija za urbane sredine, Novi Sad u saradnji sa gradom Osjekom pokreće projekat za ozelenjavanje gradova.

Kao pilot projekat, u Novom Sadu samoodrživo krovno i vertikalno zelenilo biće postavljeno na fiskulturnoj sali, koja se nalazi u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović".

"Ima primera i u Hrvatskoj i u Srbiji već određenih primera postavljanja zelenog krova i zelenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zida, međutim problem je održivost toga. Ovde je ideja, odnosno inovativnost u ovom projektu jeste da mi želimo da instaliramo zeleni krov i zeleni zid, ali da bude samoodrživ", kaže Stevan Savić, rukovodilac "Grinenerdži projekta".

"U ceo projekat je uključen i deo obnovljivih izvora energije. Sistem za navodnjavanje kojim će se zalivati ovo zelenilo je na solarnu energiju, a što se tiče vode koristiće se kišnica i voda iz klima uređaja", objašnjava Ivan Nožinić iz JKP "Gradsko zelenilo".

Ukupna vrednost projekta je 1,36 miliona evra, od toga 85 odsto finansira Evropska unija iz svog fonda. Realizacija projekta "GReENERGY" trajaće do januara 2022. godine, u cilju poboljšanja uslova života u gradskim uslovima.

"U Osjeku ćemo raditi na zgradi srednjoškolskog igrališta, znači zgrada se nalazi između gornjeg i donjeg grada u Osjeku u blizini starog gradskoj jezgra, u blizini jednog velikog stambenog naselja, studentskog centra, fakulteta, javnih zgrada i biciklističkih staza", objašnjava Hrvoje Krstić sa Građevinsko-arhitektonskog fakultetu u Osijeku.

Krovni vrt biće postavljen preko krova školske fiskulturne sale, na površini od 500 kvadratnih metara, dok će zeleni zid zauzimati površinu od 100 kvadratnih metara. Upravo takvim projektom preduzima se značajan korak ka podizanju svesti o ozelenjavanju prostora, као i promovisanju energetske efikasnosti i održive urbane životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.