Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogherini u Bosni i Hercegovini 23.februara

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku , potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini posjetiće BiH 23.februrara, u okviru priprema BiH za slijedeći važan korak u približavanju EU, saopćeno je iz ureda povjerenice.

Nakon inicijative EU koja je donjela novi zamah integraciji Bosne i Hercegovine u EU, što je navedeno u zaključcima Vijeća za vanjske poslove održanog u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << 2014. godine, Predsjedništvo BiH se obavezalo da će poduzeti reforme u okviru pristupnog procesa s EU. Dogovor su potpisale sve parlamentarne stranke u BiH, njih 14, a proces se nastavlja u Parlamentu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak 23. februara Tokom svog posjeta, Mogherini će se sastati s članovima Predsjedništva BiH i vodstvom oba doma državnog parlamenta . Zatim će, na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, govoriti na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta.

Mogherini će se razgovarati s predsjednicima entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, mandatarom za Vijeće ministara BiH i entitetskim premijerima. Uoči posjeta BiH , visoka povjerenica EU je istaknula da "Bosna i Hercegovina - i nadasve njeni gradjani - zaslužuju da se približe Europskoj uniji i da od toga približavanja imaju i koristi. Reforme će pomoći da se poboljša socijalna i ekonomska situacija , otvore nova radna mjesta i da stignu investicije. Do sada je napredak postignut , u pismenom obećanju, o privrženosti programu EU-a.

Podrška parlamenta, dalji je važan korak koji će će otvoriti vrata primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju “ stoji u saopćenju iz Bruxellesa.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

BiH usvaja deklaraciju o približavanju Evropskoj uniji

Izvor: Blic, 18.Feb.2015

Parlament Bosne i Hercegovine bi 23. februara trebalo da usvoji izjavu o opredeljenosti BiH za sprovođenje reformi neophodnih za približavanje Evropskoj uniji...Kako je potvrdio predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović, tim povodom u Sarajevo trebalo bi i da stigne visoka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.