Mekalister: Bez vladavine prava - nema Srbije u EU

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Bez vladavine prava - nema Srbije u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da bez vladavine prava ne može biti napretka u pristupanju Evropskoj uniji i da su funkcionalni pravosudni sistem i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od najvećeg značaja za zemlje koje žele da budu članice Unije.

Mekalister je podsetio da je na sastanku s opozicionim političarima u Beogradu u avgustu rekao da je aktivna opozicija od suštinskog značaja za svaku demokratiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali je odbacio optužbe da je blagonaklon prema vlasti kad je reč o vladavini prava i medijima, navodeći da je njegov izveštaj "veoma jasan o nedostacima u tim oblastima".

Izvestilac Evropskog parlamenta je rekao da dijalog Beograda i Prištine treba da dovede do "obuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova", ali da EU neće nametati rešenja za dijalog.

Mekalister je rekao da se pored 10 otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja godine mogu očekivati još neka, dodajući da tempo pregovora zavisi od brzine reformi i usklađivanja sa zakonima Unije, ali da je vladavina prava suštinska za članstvo.

Na pitanje šta slučajevi, kao što je rušenje zgrada u centru Beograda koji nisu rešeni dve godine, govore o poštovanju vladavine zakona, Mekalister je rekao da Evropski parlament u junu usvojio izveštaj o Srbiji velikom većinom glasova, koji je, kako je naveo, "prilično jasan o kontroverznim događajima u beogradskoj četvrti Savamala".

- Srbija mora da reši pitanja u vezi s nezavisnošću, odgovornošću i efikasnošću pravosudnog sistema i uspostavi praksu istraživanja, procesuiranja i konačnih presuda u krivičnim slučajevima - istakao je Mekalister.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.