Mej konzervativcima: Ujedinimo se za dobar dogovor sa EU

Izvor: RTS, 30.Sep.2018, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej konzervativcima: Ujedinimo se za dobar dogovor sa EU

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je svoju Konzervativnu partiju da se ujedini iza nje kako bi obezbedila da vlada postigne dobar sporazum sa Evropskom unijom o istupanju iz tog bloka, i naglasila da je njen plan s tim u vezi "ispravan put".
"Moja poruka stranci jeste da se ujedinimo i postignemo najbolji dogovor za Britaniju", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tereza Mej za Bi-Bi-Si.

Premijerka Britanije je ovu poruku uputila prvog dana godišnje konferencije Konzervativne partije, prenosi Rojters.
Pozvala je svoju Konzervativnu partiju da se ujedini iza nje radi dobrog sporazuma sa EU o istupanju Velike Britanije iz tog bloka, a ujedno je apelovala na kritičare istakavši da je njihova želja za dogovorom o slobodnoj trgovini u samom središtu njenih predloga o Bregzitu. 
Na početku jedne od, po svoj prilici, najburnijih godišnjih konferencija Konzervativne partije, planovi Tereze Mej ponovo su se našli na meti kritika dva bivša ministra, pri čemu ih je bivši šef diplomatije Boris Džonson nazvao "rastrojenim", prenosi Rojters.
"Moja poruka stranci jeste da se ujedinimo i postignemo najbolji dogovor za Britaniju", rekla je Mej za Bi-Bi-Si.
Premijerka je naglasila da je u središtu njenog takozvanog "Čekers plana", usaglašenog u julu s ministrima u istoimenoj rezidenciji, "sporazum o slobodnoj trgovini, slobodnoj trgovinskoj zoni i nesmetanoj trgovini".
"Čekers plan je u ovom trenutku jedini plan na stolu koji odgovara ishodu glasanja o Bregzitu i narodu Severne Irske", izjavila je ona.
Tereza Mej ne pokazuje spremnost da odstupi od svog plana, uprkos rastućim kritikama da njeni predlozi podrazumevaju najgore opcije, primećuje britanska agencija.
Džonson premijerku kritikovao da ne veruje u Bregzit
Džonson, koji je napustio premijerkin kabinet nakon što je "Čekers plan" usvojen, taj plan je opisao kao "rastrojen", a premijerku je napao kritikama da ne veruje u Bregzit.
"Za razliku od premijerke, ja sam se zalagao za Bregzit", rekao je Džonson u intervjuu za današnji Sandej tajms, tvrdeći da ovo što se danas Britancima dešava - nije ono što im je obećano 2016. godine.
Dejvid Dejvis, bivši ministar za Bregzit koji je, takođe, podneo ostavku u znak protesta zbog premijerkinog plana, nazvao je taj plan "jednostavno pogrešnim", ali je ocenio da vlada ima 80 do 90 odsto šansi da postigne dogovor sa EU o izlasku iz tog bloka.
Premijerka je za Bi-Bi-Si rekla da veruje u Bregzit, ali na način koji "poštuje ishod glasanja Britanaca dok istovremeno štiti jedinstvo, radna mesta i osigurava uspeh Bregzita za budućnost".
Tim premijerke Mej nada se da će joj partijska konferencija pružiti platformu za obnovu svog obećanja da će fokus skrenuti sa Bregzita na domaću agendu.
U međuvremenu, mnogi procenjuju da bi ona mogla biti smenjena, a da bi na čelu vlade mogao da je zameni bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka: Ujedinimo se, moj plan je ispravan put

Izvor: B92, 30.Sep.2018

London -- Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je Konzervativnu partiju da se ujedini iza nje kako bi obezbedila da vlada postigne dobar sporazum sa EU o istupanju...Ona je naglasila da je njen plan s tim u vezi "ispravan put"..."Moja poruka stranci jeste da se ujedinimo i postignemo najbolji dogovor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.