Lajčak:Čeka vas prazna stolica u EU

Izvor: B92, 21.Sep.2012, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak:Čeka vas prazna stolica u EU

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak poručio je da nema bolje i pozitivnije perspekitive za zemlje Zapadnog Balkana da postanu deo EU i NATO-a.

"Čeka vas prazna stolica u EU. Pretvorite viziju što pre u realnost", poručio je on na panelu "Suočavanje sa krizom: izazovi za demokratiju i bezbednost".

"Ne treba biti opsednut datumima, već se treba usredsrediti na suštinu - a to je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izgradite evopsku realnost u svojim zemljama. Nije pitanje stići do članstva EU, već primeniti evropske standarde u svojim zemljama", dodao je Lajčak, koji je i potpredsednik slovačke Vlade.

On je učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da je posao EU i NATO da podržavaju zemlje Zapadnog Balkana i održavaju njihovu perspektivu živom. "I to jeste slučaj. Za zemlje Zapadnog Balkana postoji vizija, budućnost i evropska perspektiva", rekao je on.

Prema njegovim rečima, za evropske integracije Srbije najvažniji je stav Evropske unije, Evropskog saveta i Evropske komisije.

"Ne treba previše da brinete oko stavova pojedinih političara i partija...Sve te izjave treba da dobiju onoliko važnosti koliko zaslužuju", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da EU vidi da je Vlada Srbije odlučna u sprovođenju obaveza, da je spremna da nastavi reforme i proces približavanja Uniji.

"To je ključ i to će odlučiti kakva će odluka Evropskog saveta (o datumu za pregovore Srbije sa EU) biti u decembru", rekao je Lajčak i dodao da Srbija ne treba previše da se fokusira na datume jer "posle decembra postoje i mart i jun".

Lajčak je pozdravio to što je pronađeno rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima. Govoreći o bezbednosnoj situaciji u regionu, slovački ministar je naveo da je veoma dobro što bezbednost više nije najveći izazov na Balkanu.

Prema njegovoj oceni, najveći izazovi u regionu sada se odnose na ekonomiju, socijalna pitanja i politiku, ali je to potpuno drugi nivo problema.

Pored Lajčaka, na forumu su učestvovali i predsednik vlade Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Dačić je rekao da Vlada Srbije nastoji da "nađe rešenja za sva pitanja i izgradi nove mostove sa zemljama u regionu i sa institucijama u Prištini". Vučić je na panelu istakao da Kfor treba da ostane na Kosovu, ali da ne treba da obučava kosovske snage.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Tomislav Nikolić,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak danas u Beogradu

Izvor: Blic, 21.Sep.2012

Specijalni izaslanik EU i potpredsednik slovačke Vlade Miroslav Lajčak boraviće danas u poseti Srbiji gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i učestvovati na Beogradskom bezbednosnom forumu...Kako je najavila Pres služba predsednika Srbije, Lajčaka će primiti predsednik Tomislav Nikolić...Iz...

Nastavak na Blic...

Lajčak: Srbiju čeka stolica u EU!

Izvor: Telegraf.rs, 21.Sep.2012

- Nije pitanje stići do članstva u Uniji, već primeniti evropske standarde - rekao je specijalni izaslanik EU

Nastavak na Telegraf.rs...

Lajčak u Beogradu

Izvor: S media, 21.Sep.2012

Specijalni izaslanik EU i potpredsednik slovačke Vlade Miroslav Lajčak boraviće danas u poseti Srbiji gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i učestvovati na Beogradskom bezbednosnom forumu...Kako je najavila Pres služba predsednika Srbije, Lajčaka će primiti predsednik Tomislav Nikolić...Iz...

Nastavak na S media...

Lajčak: Imate perspektivu za ulazak u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Sep.2012, 01:01

BEOGRAD - "Čeka vas prazna stolica u EU. Pretvorite viziju što pre u realnost", poručio je Lajčak na panelu "Suocavanje sa krizom: izazovi za demokratiju i bezbednost".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.