Končarov plan: Uljanik će graditi putničke brodove

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jul.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Končarov plan: Uljanik će graditi putničke brodove

PULA - Plan restrukturiranja Uljanika ovih je dana vruća tema kojom se bave Vlada, ali i Europska komisija.

Kermas energija, kompanija u vlasništvu Danka Končara planira zaokret u pulskom brodogradilištu.

- Radi se o zaokretu proizvodnog programa s naglaskom na putnički program. Mi želimo napraviti odmak od brodova koje ne možemo graditi s dobiti kao što su tankeri, teretni brodovi, odnosno tzv. bulkeri, brodovi za prijevoz kontejnera i slično. Prelaskom na putnički >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << program izgradnje mi samo pratimo trendove EU brodogradnje te tako potencijalno stavljamo Uljanik na mapu škverova koji grade putničke brodove, doznaje Glas Istre detalje iz plana kompanije Danka Končara.

Premda se očekivalo da će dovršetkom prijedloga Plana restrukturiranja priča oko Uljanika krenuti prema mirnijim vodama, događanja i niz kontradiktornih izjava najodgovornijih ljudi uključenih u taj proces s početka ovog tjedna pokazali su da to baš i neće biti tako. U četvrtak se o situaciji u Uljaniku govorilo u emisiji Otvoreno na HRT-u, a gosti su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave Kermas Energije i Brodotrogira Nenad Končar, sindikalni povjerenik SMH u Uljaniku Đino Šverko i direktor korporativnih komunikacija Uljanika Hrvoje Markulinčić.

Ministar Horvat u emisiji je ponovio kako situacija u najvećem hrvatskom brodogradilištu u zadnjih 10 do 15 godina nije ni vesela, ni sretna, ni spretna i da ima puno razloga za zabrinutost, ali i za vjerovanje da se može pronaći rješenje.

"U dokumentu koji je poslan Bruxellesu naziru se obrisi nečega s čim bi mogli početi već unutar mjesec dana uz angažman Uljanika i njegovog strateškog partnera te jamstvenim portfeljem za koji je država spremna. Ono što želimo, kao i u segmentu Agrokora, jest osposobiti ne samo Uljanik, već cijelu Uljanik grupu, da posluje pozitivno i da se konačno presječe modalitet ugovaranja brodova s unaprijed predviđenim minusima, kašnjenja u isporukama i nekim drugim problemima unutar samog ugovaranja", kazao je Horvat.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.