Kancelar pobesneo: Imaju tajne ugovore o vakcinama

Izvor: B92, 12.Mar.2021, 14:25

Kancelar pobesneo: Imaju tajne ugovore o vakcinama

Beč -- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio da neke države EU imaju "tajne ugovore" za vakcine protiv koronavirusa.

Kurc je oštro kritikovao EU povodom raspodele vakcina protiv koronavirusa, tvrdeći da se ona ne odvija po dogovorenom ključu, odnosno na osnovu broja stanovnika. Kurc je na konferenciji za štampu kazao da se doze vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u EU različito raspodeljuju.

On smatra da iza toga stoje posebni dogovori pojedinih članica sa farmaceutskim kompanijama.

Dok se Austrija u raspodeli vakcina nalazi na sredini liste, države kao Bugarska su, kako kaže, u nepovoljnom položaju. Prema Kurcu, te zemlje bi, ako se taj trend nastavi, tek na kraju leta ili na jesen mogle da sprovedu punu vakcinaciju. Druge zemlje, dodaje, biće gotove u maju.

Kao primer Kurc je naveo Maltu, koja će po broju stanovnika do kraja juna dobiti tri puta više doza nego Bugarska, a Holandija dvaput više nego Hrvatska.

Kao uzrok toga Kurc je naveo dodatne pregovore u upravljačkom odboru EU. Tamo, kako kaže, vladala je situacija kao na bazaru, i sklapani su dogovori između zemalja članica i farmaceutskih kompanija.

„Ne postoje naznake da se neko ponašao nefer, ali rezultat je nefer. Nadam se da će biti pronađeno rešenje", kazao je on. Povodom problema sa vakcinom Astrazeneke, Kurc je najavio da će svi slučajevi biti detaljno ispitani.

On je ukazao da se za sada nijedan slučaj smrti ne može dovesti u vezu sa vakcinom.

Najavio je, s tim u vezi, da će se on lično vakcinisati Astrazenekinom vakcinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurc osudio tajne ugovore o vakcinama unutar EU

Izvor: N1 televizija, 12.Mar.2021

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužio je pojedine članice Evropske unije za tajne pregovore sa laboratorijama, kritikujući nejednaku distribuciju vakcina protiv koronavirusa među zemljama.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.