Jovanović: Otvoriti raspravu o EU; Božović: Usaglasiti politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2022, 19:18

Jovanović: Otvoriti raspravu o EU; Božović: Usaglasiti politike

Mišljenja o uvođenju sankcija Rusiji u političkoj i društvenoj javnosti Srbije su podeljena o čemu svedoče i stavovi lidera DSS-a Miloša Jovanovića, koji smatra da ne treba da budu uvedene, dok predsednik izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balša Božović tvrdi da su sankcije neophodne zbog evropskog puta Srbije, gde je jedino čeka sigurna i bolja budućnost.

Jovanović kaže za Tanjug da se nada da Srbija neće ni uvoditi sankciji Rusiji i dodaje postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više razloga za to, među kojima je i energetska sigurnost koju u velikoj meri, kako kaže, imamo zahvaljujući savezništvu sa Rusijom i zahvaljujući toj zemlji.

Na pitanje da li bi Rusija mogla da nam oprosti ukoliko bismo im zbog drugih pritisaka uveli sankcije, Jovanović kaže da ne bi i da smatra da ne bi ni trebalo da nam opraštaju.

"Skupo plaćamo i relacije sa Evropom - Sbije nema na Kosovu i Metohiji zbog tih relacija", kaže Jovanović, odgovarajući na konstataciju da nas skupo košta na evropskom putu neuvođenje sankcija Rusiji.

Jovanović smatra da članstvo u EU nije opcija za Srbiju i zalaže se da se o tom pitanju otvori šira debata.

Kako kaže, ni na vidiku nema članstva Srbije u EU.

"Intervencija Rusije u Ukrajini pogoršala je međunarodne odnose, ali nezavisno od toga i da nema tog problema, ovo pitanje se postavlja ako ništa drugo zbog Kosova i Metohije", dodaje.

Naglašava da ni Moskva, ni Peking, a ni Brisel i Vašington neće urediti Srbiju, već to treba da učini ona sama i poziva da se okrenemo samima sebi, odnosno da se osim krupnih političkih i nacionalnih tema istovremeno radi na poboljšanju uslova za građane u Srbiji.

"Hoćemo da sarađujemo, nije ideja da se pretvaramo u Severnu Koreju", zaključio je Jovanović.

Božović za Tanjug kaže da zbog neuvođenja sankcija Rusiji nećemo uspeti da ispratimo ni situaciju u Savetu Evrope po pitanju aplikacije Prištine da postane član te organizacije.

"Predsednik Vučić je sam rekao da ukoliko bi uveli sankcije Rusiji građani bi živeli 10 puta bolje. Zašto onda da ne uradimo tako da nam građani žive bolje. Srbija neće moći da utiče na situaciju u savetu Evrope jer nije deo Evrope i porodice evropskih naroda", kazao je Božović.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Božović je saglasan sa Jovanovićem da je potrebna rasprava po tom pitanju i smatra da bi bilo dobro otvoriti je i u parlamentu.

Međutim, ukazuje i na to da Srbija mora da se prilagodi okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini i da se usaglasi sa EU.

"To je jedini put koji Srbiji omogućava sigurnu i bolju budućnost", kaže Božović i dodaje da "svako koketiranje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom neće dovesti do prečice za nebesku Srbiju, već da predstavlja direktan put za pakao".

Ističe i da glas Rusije neće pomoći Srbiji po pitanju Kosova i Metohije ni u UN, jer se, kako kaže, i tamo stvari menjaju, pa ''neće više neko nešto moći da spreči vetom''.

Božović tvrdi da Rusija iz, kako kaže, svog očajanja pokušava da u Moldaviji i na Balkanu izazove sukobe i ističe da Srbija mora da učini sve da se mir sačuva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.