Joksimović: Otvaranje poglavlja je sada pitanje za institucije EU

Izvor: RTS, 10.Apr.2016, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Otvaranje poglavlja je sada pitanje za institucije EU

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Jokismović kaže da je otvaranje poglavlja sada pitanje za institucije EU.
Joksimovićeva je novinarima rekla da će Srbija svoj put u EU da podrži tako što će mnogo da radi, reformiše se i šalje dobre poruke stabilnosti u regionu, dodavši da očekuje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja juna.

"Ako jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << država članica ne podržava ili iznosi drugačije mišljenje, to je pitanje za EU, Evropsku komisiju i institucije Unije. Verujem da će se razgovori u vezi sa tim nastaviti u Evropskoj komisiji, u okviru grupe za proširenje", naglasila je Joksimovićeva, povodom odluke Hrvatske da opstruira evropski put Srbije.
"Mi nastavljamo da radimo naš posao, a to je proces i adaptacije i našeg zakonodavstva u odnosu na ono što je evropsko zakonodavstvo", rekla je ministarka nakon obeležavanja sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj NDH u Jugoslovenskoj kinoteci.
Na pitanje kako komentariše odnose Srbije i Hrvatske, Joksimovićeva je rekla da vlasti u Srbiji ni na koji način nisu reagovale preterano, niti slali loše poruke.
"Radimo ono što je do nas u procesu evropskih integracija. Šta da radite nekada zemlje članice koriste situaciju što su članica da priolongiraju ili otežaju put. Ja ne mislim da je to dobra praksa, kao što mislim da niko u EU ne smatra da je to dobra praksa", naglasila je Joksimovićeva.
Kaže i da do zatvaranja poglavlja ima puno posla, te da je "vrlo neuobičajen ovaj način opstrukcije".
"Na svakoj državi članici je da izabere metode i načine na koji će podržati evropski put. Srbija će da podrži svoj put u EU tako što će mnogo da radi, reformiše se i šalje dobre poruke stabilnosti u regionu", naglasila je ministarka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jadranka Joksimović o rampi Zagreba: Prekid pregovora pitanje je za Brisel!

Izvor: Kurir, 11.Apr.2016, 06:50

...BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je otvaranje poglavlja sada pitanje za institucije EU, a Srbija će svoj put u EU da podrži tako što će mnogo da radi, reformiše se i šalje dobre poruke stabilnosti u regionu..Joksimovićeva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.