Izvor: Radio 021, 04.Mar.2020, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU se zakonski obavezuje da do 2050. godine dostigne klimatsku neutralnost

Evropska komisija objavila je danas predlog prvog evropskog zakona o klimi, kojim bi se politički preuzeta obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom.

Zakon o klimi određuje pravac kretanja za sve politike EU i omogućava transparentnost i predvidljivost za javne organe, preduzeća i građane.

"Ovaj zakon o klimi postaviće kamen temeljac u Evropi kao lideru na globalnom nivou", izjavila je predsednica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << komisije Ursula fon der Lajen.

EU bi do 2050. godine trebalo bi da postigne "klimatski neutralnu" ekonomiju, što znači da bi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebalo da bude jednaka nuli. Da bi postigla taj cilj Evropska komisija je najavila da će posle sveobuhvatne procene rezultata 2030. godine predložiti novi cilj smanjenja emisije štetnih gasova i predložiti dopunu zakona o klimi.

Ovu tačku su kritikovali klimatski aktivisti, koji tvrde da odlaganje nadograđenog cilja 2030. godine šteti kredibilitetu EU u borbi protiv klimatskih promena. Komisija je samo navela da će do septembra predstaviti "odgovorni" plan o tome kako da podigne svoj trenutni cilj 2030. smanjenja gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto sa nivoa iz 1990. na "najmanje 50% i prema 55 odsto."

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.