EU planira da podrži aktiviste koji „brane demokratiju“ u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU planira da podrži aktiviste koji „brane demokratiju“ u Rusiji

Evropska Unija planira da podrži organizacije civilnog društva, kao i aktiviste koji „brane demokratiju“ u Rusiji. Konkretno, EU je zainteresovana za "poboljšanje oblasti kao što je sloboda okupljanja i izražavanja na internetu", navodi se u novom projektu Evropske komisije.
„Globalni cilj ovog poziva za podnošenje prijava (za grantove) je podrška i jačanje pozicije organizacija civilnog društva, aktivista pokreta za odbranu demokratije i branitelja ljudskih prava koji se bave najvažnijim pitanjima iz oblasti ljudskih prava i demokratije u Rusiji“, ističe se u dokumentu. Projekat podrazumeva dve grupe, od kojih će prva biti usmerena na „jačanje kapaciteta ruskih organizacija civilnog društva“, a posebno na lokalnom nivou. Evropska Unija spremna je da za to potroši 1,5 miliona evra. Preostala 4,4 miliona evra biće izdvojeno za „jačanje sloboderuskih medija, kao i za slobodu okupljanja, slobodu izražavanja mišljenja i informacija, među kojima i na internetu, borbu protiv mučenja, za prava manjina i autohtonih naroda, prava na zaštitu životne sredine i jačanje demokratskih građanskih institucija", navodi se u opisu projekta. Prema dokumentu, organizacije koje pobede na konkursu takođe će raditi na različitim obrazovnim inicijativama i predavanjima i pružati platformu za alternativni dijalog i debate. U dokumentu se navodi da se za proširenje geografske pokrivenosti takvog programa preporučuje podržavanje takve aktivnosti, uključujući i u udaljenim oblastima zemlje. Osim toga, inicijative bi takođe trebalo da uključe i „saradnju sa širom publikom, a posebno sa mladima“.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.