Izvor: Radio 021, 20.Mar.2020, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU imenuje Miroslava Lajčaka za dijalog između Srbije i Kosova

Članice Evropske unije su postigle saglasnost da odlazeći ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak bude imenovan za specijalnog predstavnika EU koji će biti nadležan za dijalog između Srbije i Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora.

Njegovo imenovanje sada zavisi od nastalih okolnosti oko pandemije korona virusa u Evropi.

Lajčak je trebalo da bude imenovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU, koji je bio planiran za 23. mart, ali nove okolnosti mogu uticati na procedure kako će zemlje članice EU glasati o njegovom imenovanju.

Zbog izolacije u kojoj se nalazi evropski kontinent u cilju suzbijanja zaraze promenjen je i format sastanaka na nivou EU i uglavnom se sve organizuje preko video-konferencija.

Pravila EU, međutim, zahtevaju da najmanje polovina ministara inostranih poslova budu fizički prisutni na sastanku kada se donose odluke, a budući da u ovim okolnostima kvorum nije moguć, kako se saznaje sekretarijat Saveta EU i pravna služba te institucije razmatraju načine kako da izdejstvuju donošenje odluka u prelaznom periodu.

Kako su potvrdili izvori iz EU, jedna od mogućnosti je da se neke odluke, uključujući i onu o Lajčakovom imenovanju, donesu takozvanom "pisanom procedurom".

U slučaju da se postigne saglasnost oko toga, formalno imenovanje Lajčaka bilo bi moguće na bilo kojem ministarskom sastanku, a ne nužno na nivou šefova diplomatija EU.

Lajčak bi rebalo da preuzme dužnost 1. aprila, a sedište će mu biti u Briselu, ali će njegovo prisustvo u evropskoj prestonici od prvog dana stupanja na funkciju najverovatnije biti nemoguće, zbog izolacije u kojoj se nalazi evropski kontinent.

Na nivou diplomata zemlja članica se, prema saznanjima RSE, i dalje radi na formulaciji Lajčakovog mandata. Diplomatski izvori su potvrdili da neke zemlje članice insistiraju da se razjasni njegov mandat i da on bude više fokusiran na dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a manje na preostali deo regiona.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.