EU: Srpska vojska protiv gusara, policajci instruktori

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2011, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Srpska vojska protiv gusara, policajci instruktori

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef Delegacije Eevropske unije (EU) u Srbiji Vinsen Dežer potpisali su danas u Beogradu sporazum kojim se uspostavlja okvir za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama, prenose beogradski mediji.

Ovim Sporazumom se utvrđuju opšti uslovi učešća Srbije u EU operacijama za upravljanje krizama, ali se istovremeno ne implicira njeno obavezno učešće u svakoj operaciji. Prema tom sporazumu pripadnici policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trebalo bi da u civilnim misijama Evropske unije učestvuju kao instruktori, dok bi, sudeći prema ranijim najavama resornih ministara, pripadnici Vojske Srbije trebalo da budu angažovani u borbama protiv pirata na obali Somalijskog mora.

Odluku o eventualnom učešću Srbija donosi nakon upućenog poziva EU, a konkretan vid doprinosa na osnovu svog interesa dogovara u konsultacijama sa EU.

Srbija kroz evropski proces izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i u cilju jačanja sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti unapređuje odnose sa EU na osnovama neposredne i bliske saradnje, navodi Ministarastvo spoljnih poslova u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.