Sporazum o mirovnim misijama EU

Izvor: RTS, 08.Jun.2011, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o mirovnim misijama EU

Srbija i Evropska unija potpisale okvirni sporazum o učešću Srbije u bezbednosnim i odbrambenim misijama EU. Sporazumom se utvrđuju opšti uslovi učešća Srbije u EU operacijama, ali se ne implicira njeno obavezno učešće u svakoj operaciji, saopšteno u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef Delegacije EU Vensan Dežer potpisali su u Beogradu Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između Republike Srbije i EU kojim se uspostavlja okvir za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama.

Sporazumom se utvrđuju opšti uslovi učešća Srbije u EU operacijama za upravljanje krizama, ali se istovremeno ne implicira njeno obavezno učešće u svakoj operaciji, saopšteno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Odluku o eventualnom učešću Srbija će donositi nakon poziva koji joj uputi EU. Konkretan vid doprinosa biće određen na osnovu interesa i dogovara u konsultacijama sa EU.

"Republika Srbija kroz evropski proces izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i u cilju jačanja sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti unapređuje odnose sa EU na osnovama neposredne i bliske saradnje", navosi se u saopštenju Ministarstva.

Okvirni sporazum je jedan od najvažnijih sporazuma koji je Srbija potpisala sa EU u procesu evropskih integracija u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, navedeno je u saopštenju delegacije EU u Beogradu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, tokom posete Beogradu 26. aprila, sa zamenikom premijera Ivicom Dačićem potpisala Sporazum o bezbednosnim procedurama za razmenu i zaštitu tajnih podataka, koji je i preduslov za učešće srpske vojske i policije u mirovnim misijama EU, podseća se u saopštenju.

Eštonova je tom prilikom najavila potpisivanje sporazuma o učešću Srbije u operacijama EU, koji će, kako je rekla, "dovesti Srbiju korak bliže Uniji".

Sporazum predstavlja "jasan znak međusobnog poverenja", rekla je tada Eštonova i dodala da želi da vidi srpske policajce i vojnike sa njihovim evropskim kolegama u zajedničkim operacijama u inostranstvu.

Srbija je jedna od 20 zemalja koja je do sada potpisala ovaj sporazum sa EU ili je u procesu pregovaranja, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer i Jeremić potpisali sporazum o mirovnim misijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2011

BEOGRAD -..Ministar spoljnih poslova (MSP) Srbije Vuk Jeremić i šef Delegacije EU Vensan Dežer potpisali su danas u Beogradu Sporazum između Republike Srbije i EU kojim se uspostavlja okvir za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama...Ovim Sporazumom se utvrđuju opšti uslovi učešća...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija u operacijma EU

Izvor: Beta, 08.Jun.2011

BEOGRAD, 8. juna 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potpisali su u sredu u Beogradu Sporazum Srbije i EU kojim se uspostavlja okvir za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama...Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo...

Nastavak na Beta...

EU: Srpska vojska protiv gusara, policajci instruktori

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef Delegacije Eevropske unije (EU) u Srbiji Vinsen Dežer potpisali su danas u Beogradu sporazum kojim se uspostavlja okvir za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama, prenose beogradski mediji...Ovim Sporazumom se utvrđuju opšti uslovi...

Nastavak na Vesti-online.com...

EK i Srbija potpisale okvirni sporazum o mirovnim misijama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2011

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u sredu su u Beogradu potpisali sporazum između Evropske unije (EU) i Srbije kojim se uspostavlja okvir za učestvovanje Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama.   Odluku o eventualnom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.