EP usvojio rezoluciju o pregovorima u fazama o Bregzitu

Izvor: RTS, 05.Apr.2017, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP usvojio rezoluciju o pregovorima u fazama o Bregzitu

Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se poziva na pregovore u fazama u procesu "razvoda" od Britanije, što je u suprotnosti za željama Londona. Glavni pregovarač EU za Bregzit Majkl Barnijer poručio je Velikoj Britaniji da što pre prihvati "uslove za razvod" od Unije.
Velika Britanija je tražila da se pregovori o njenom izlasku iz Unije i razgovori o budućem trgovinskom sporazumu odigraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istovremeno.

Poslanici u Evropskom parlamentu velikom većinom glasova su usvojili rezoluciju - "za" je glasalo njih 516, 13 je bilo "protiv", dok je 50 bilo uzdržano, prenosi AP,
Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Majkl Barnijer poručio je Velikoj Britaniji da što pre prihvati "uslove za razvod" od Unije, pre će moći da započne pregovore o budućem trgovinskom sporazumu.

"Što pre dogovorimo principe urednog povlačenja, pre ćemo moći da pripremimo naše buduće odnose u trgovini - sporazum o slobodnoj i fer trgovini, ali i u bezbednosti i odbrani" rekao je Barnijer u Evropskom parlamentu u Strazburu.
Bivši lider Nezavisne partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Najdžel Faraž optužio je Evropsku uniju da tretira Britaniju kao svog taoca i da se ponaša poput "mafije" zbog zahteva koje postavlja toj zemlji u procesu pregovora o njenom izlasku iz bloka.
Ranije je britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će slobodan ulazak državljana EU u Veliku Britaniju biti omogućen još najmanje pet godina, preneli su britanski mediji.

Mejova je navela kako Britanci treba da stave pod kontrolu svoje granice, ali da to ne znači da će se državljanima EU braniti slobodan ulazak.
Upitana da li će sloboda kretanja državljana EU prestati nakon što Velika Britanija izađe iz Unije 2019. godine, britanska premijerka je odgovorila kako kompanijama i ljudima treba dati vremena da se priviknu nakon Bregzita, kao i da će se skladno tome uvesti i određeni "period tranzicije", prenosi Indeks.
EU je objavila kako očekuje od Britanije da prihvati ugovore EU čak i nakon izlaska, ukoliko želi da uživa u pogodnostima slobodne trgovine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mej: Sloboda kretanja državljana EU neće se ukidati još pet godina

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2017

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će slobodan ulazak državljana EU u Veliku Britaniju biti omogućen još najmanje pet godina LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će slobodan ulazak državljana EU u Veliku Britaniju biti omogućen još najmanje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.