Domaće zasluge: Trgovinski kolonijalizam

Izvor: BKTV News, 16.Avg.2013, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaće zasluge: Trgovinski kolonijalizam

U Srbiji je sve više robe iz okruženja, stranih kompanija koje zapošljavaju domaću radnu snagu. Sve je u rukama stranog kapitala. Trgovinski lanci u Srbiji su najvećim delom strani. Najveće domaće poljoprivrene  kompanije i trgovinski lanci su potpuno propali.  Kada se sve sabere, Srbija se projektuje da bude kupac i sve manje prodavac. Više se izvoze sirovine nego gotovi proizvodi. Put Srbije ka EU vodi putem opšte liberalizacije roba iz EU, pre svega država članica EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << iz regiona i to Slovenije i Hrvatske koje su i bile ekonomski zainteresovane za tržište Srbije uz veliki interes i profit i pre raspada Jugoslavije.
Hrvatska i želi da bude ekonomski lider na Balkanu  i zato će sve učiniti da bi postala glavni ekonomski koordinator na Balkanu, pre svega u Srbiji, BiH, Kosovu (pod okriljem EU –EULEKS), Crnoj Gori i Albaniji. Hrvatska dakle ima strateške interese da kupuje srpska preduzeća ili pravi konzorcijume  kako bi dobila tržište od oko 14 miliona stanovnika za svoju korist. Srbija ne štiti svoje ekonomske  interese u regionu, što se može videti po  trgovinskom sporu sa Makedonijom ili slabim prodorom roba iz Srbije u Hrvatsku i Sloveniju.
Srpska roba stiže na Kosovo i Metohiju preko špekulativnih kanala, ali  uz  veliku kontrolu. Kosovo ima prioritet prema Hrvatskoj, jer računa da će je Hrvatska podržavati na putu ka EU. To računa i Srbija. Hrvatska će svoju podršku Srbiji i te kako naplatiti svojim ekonomskim interesima na štetu srpskih roba i jeftine radne snage. Sve je više političkih interesa masovnijeg prodora „stranog uticaja“ iz regiona u Srbiju, uz uzimanje provizija i korupcije  delova političke i privredne oligarhije. U Srbiji nema napretka bez pokretanja proizvodnje, plasmana kvalitetnih roba i usluga, bez otvaranja radnih mesta. Moramo ceniti  svoj proizvod, jer se tako  podstiče zapošljavanje domaće radne snage. Kupovinom strane robe i tihim „bojkotom“ domaćih proizvoda zbog viših cena  urušavamo svoju nacionalnu ekonomiju. Šta će još ostati nacinalno ako sve  u Srbiji bude regionalno  i globalno? Oni koji vladaju Srbijom treba da učine vrednim srpske proizvode, posebno hranu i da ona bude dostupna domaćem tržištu. Sve je u Srbiji više kineskog, indijskog, arapskog, izraelskog, hrvatskog, slovenačkog, a sve manje srpskog i domaćeg. Kuda to vodi? To je put ekonomskog, političkog i trgovinskog kolonijalizma.
(Karikatura: NOVOSTI)
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.