Crnadak: Carinska unija prihvatljiva ako pomaže na putu ka EU

Izvor: RTS, 12.Apr.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak: Carinska unija prihvatljiva ako pomaže na putu ka EU

Stvaranje carinske unije i jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu prihvatljivo je za Bosnu i Hercegovinu ako joj to pomaže na putu ka EU, ali ne kao zamena za članstvo, rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.
U raspravi s članovima Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Igor Crnadak je rekao da o stvaranju carinske unije i jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu na Savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministara još nisu razgovarali.

"Znajući kako ljudi razmišljaju, mislim da mogu reći da bismo to podržali jer to doživljavamo kao nešto što nam može pomoći na putu ka EU, a ne kao zamena za članstvo, što bi bilo neprihvatljivo. Takođe, znamo da oko toga postoje neke dileme kod drugih zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Crnadak, prenosi Hina.
Ideja o uspostavljanju carinske unije pripisuje se premijeru i izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ima podršku i komesara EU za proširenje Johanesa Hana.
Tu ideju oštro je odbacila hrvatska zastupnica Dubravka Šuica.
"Protivim se carinskoj uniji, uniji unutar unije. Prioritet svih prioriteta u Bosni i Hercegovini jeste promena izbornog zakona kako bi tamošnji Hrvati mogli da biraju svoje predstavnike", rekla je Šuica.
Spoljnopolitički odbor je danas izglasao preporuku nacrta odluke Saveta o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske EU, navela je Hina.
Nakon toga je usledila rasprava, najpre s ministrom spoljnih poslova BiH, a zatim i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom.
Crnadak je rekao da BiH ima dobre odnose s Rusijom i da nema negativnog uticaja te zemlje.
Govoreći o stranim borcima, Crnadak je rekao da je BiH prva zemlja koja je donela zakon o kažnjavanju onih koji odlaze da se bore na stranim ratištima.
Dodao je da se humanitarne organizacije iz zalivskih zemalja pomno prate, a govoreći o islamu u BiH, rekao je da je u pitanju "blagi islam", koji nikad nije bio "žestoke naravi".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.