Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak: Carinska unija za BiH prihvatljiva, ali ne kao zamjena za članstvo u EU

BRISEL - Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Evropskom parlamentu da je stvaranje carinske unije i jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu prihvatljivo za Bosnu i Hercegovinu ako bi to pomoglo zemlji na njenom putu prema EU, ali ne kao zamjena za članstvo.

"O tome još nismo razgovarali, ali mislim da mogu reći da bismo to podržali, jer to doživljavamo kao nešto što nam može pomoći putu prema EU, a ne kao zamjena za članstvo, što bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bilo neprihvatljivo. Takođe, znamo da oko toga postoje neke dileme kod drugih zemalja zapadnog Balkana", rekao je Crnadak u raspravi s članovima Odbora za spoljnu politiku EP.

Ideju o uspostavljanju carinske unije pokrenuo je srpski premijer Aleksandar Vučić uz podršku i komesara za susjedsku politiku i pregovore o prioširenju Johanesa Hana.

Tu ideju na Odboru EP, oštro je odbacila hrvatska zastupnica Dubravka Šuica.

"Protivim se carinskoj uniji, uniji unutar unije. Prioritet svih prioriteta u Bosni i Hercegovini je promjena izbornog zakona" kako bi tamošnji Hrvati mogli birati svoje predstavnike, smatra Šuica.

Spoljnopolitički odbor je danas izglasao preporuku nacrta odluke na Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) između EU i BiH, kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Nakon toga uslijedila je rasprava najprije s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, a zatim i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.