Biber: Najbolje da ceo Zapadni Balkan uđe u EU

Izvor: B92, 12.Okt.2017, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biber: Najbolje da ceo Zapadni Balkan uđe u EU

Beograd -- Bilo bi najbolje kad bi sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno ušle u EU, smatra profesor Florijan Biber i dodaje da tako nijedna zemlja ne bi blokirala drugu.

Biber, koji je profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu učestvuje na Beogradskom bezbednosnom forumu, a za Tanjug kaže da bi bilo idelano da što veći broj zemalja uđe zajedno, jer, ističe, to olakšava proceš, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budući da je za svako članstvo potrebno da ga ratifikuju sve zemlje članice, što je, konstatuje, dug proces.

Upitan konkretno da li je realno da Srbija i Crna Gora uđu istrovremeno u EU, a o čemu se u više navrata govorilo, Biber je rekao da bi to ukoliko bi se dogodilo motivisalo druge zemlje kanidadate da ubrzaju proces integracija.

"To može da bude Albanija na primer i to bi mogla da bude Makedonija, ako bi bila u stanju da reši spor sa Grčkom. To bi bio jako dobar signal. Ako zemlje uđu u EU zajedno, onda ne mogu da koriste bilateralne sukobe i da sprečavaju drugu zemlju da postane članica. To smo videli na primeru Italije u odnosu na Sloveniju, Slovenije prema Hrvatskoj, pa onda Hrvatske prema Srbiji...", navodio je Biber.

Kako kaže, uverenje je da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale u procesu evrointegracija, ali ukazuje da je to uglavnom u formalnom smislu, a da suštinske pitanja poput vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije nisu dovoljno "učvršćena". "To mora da se reši pre članstva", smatra Biber te dodaje da je potrebno, kad je reč o Srbiji, i da se reši pitanje Kosova.

"Imamo izjave o unutrašnjem dijalogu u Srbiji, ali na kraju krajeva treba naći neki konačni dugoročni dogovor sa Kosovom da bi Srbija mogla da postane članica EU", rekao je Biber.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u regionu, on je vidi kao prilično stabilnu, a kao glavni problem navodi bilateralne odnose koji su "ponekad loši". "Na početku godine neki analitičari su čak rekli da postoji opasnost od rata, ja u to ne verujem. To, medjutim, može da ugrozi bezbednosnu situaciju", primetio je Biber.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.