Srbija razgovara: Primena Plana u šest tačaka

Izvor: Politika, 29.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija razgovara: Primena Plana u šest tačaka

Ivanović: Nemoguće je privremeno primeniti dva paralelna sistema na KiM. - Janjić: Zašto ne na određeni rok i paralelni pravni sistemi

Primena Plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je bio uslov Beograda za raspoređivanje Euleksa, još nije počela, što je otežalo praktično funkcionisanje vlasti na terenu i dodatno otežalo položaj kosovskih Srba. Prilikom nedavne posete Beogradu, šef Euleksa Iv de Kermabon izneo je ideju po kojoj bi, bar privremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogla da se paralelno primenjuju dva pravna sistema – jedan bi važio u severnom delu Kosova i Metohije, a drugi u južnom.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kaže da je takvo rešenje nemoguće, dok Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, smatra da je ono čak i poželjno kako bi se prevazišla blokada rada institucija.

Politika: Predlog De Kermabona neki su protumačili kao predlog za podelu Kosova?

Ivanović: On jeste pomenuo tako nešto, ali ne verujem da bi smeo to da ponovi jer je to besmislica. Koji ćemo zakon primeniti u slučaju da je okupirana imovina Srba u južnoj Mitrovici? Po mesnoj nadležnosti, to bi bio sud iz južne Mitrovice. A koji će zakon on da primeni? Logično da neće ovaj koji mi tražimo. Koji ćemo zakon primeniti u Bošnjačkoj mahali gde je najčešće u incidentu izvršilac Albanac, a žrtva Srbin? To su konkretne stvari o kojima nije raspravljano sa šefom Euleksa. Zato je važno da ovih šest tačaka prorade jer je to način kako se stanje može koliko-toliko normalizovati.

Janjić: Zašto ne na određeni rok i paralaleni pravni sistemi? Onda je samo problem ko će garantovati izvršenje presuda. To mogu biti i Euleks i Unmik. Čak je poželjno da na kraći rok postoje dva paralelna sistema, ali da se kroz pregovore oko pravosuđa dođe do što više jedinstvenih rešenja tako da srpski pravosudni sistem na Kosovu može da deluje kao autonomija pravosuđa, nezavisno u kom je teritorijalnom okviru – nezavisnog Kosova ili Kosova koje želi da bude nezavisno.

Problem su i Unmik tablice i pasoši. Ne možemo mi da i dalje ne priznajemo Unmik pasoše. Ako priznajemo Unmik moramo da priznajemo i njihova dokumenta.

Ivanović: Rezolucija nije predviđala dokumentaciju ni posebne registarske tablice.

Janjić: Trebalo je onda sprečiti Bernara Kušnera da to donese.

Ivanović: Nije se moglo.

Janjić: Trebalo je promeniti tablice u Srbiji. Nisu trebale da se drže komunističke tablice već da se uzmu evropske. Danas se pravi greška. Ili si za Unmik ili nisi. Da li će ulaziti roba na kojoj je pečat Unmika bez obzira na to što piše i „Republika Kosovo” ili ćemo vraćati tu robu?

Ivanović: Cefta sporazum je jasan. Potpisalo ga je šest članica od kojih je jedna Unmik Kosovo. Kosovski Albanci, međutim, procenjuju da tako nešto više ne postoji.

Politika: Kada je reč o primeni zakona, da li srpske sredine na Kosovu na kraju ipak moraju da prihvate neke kosovske zakone?

Janjić: Dok Srbija drži otvoreno pitanje priznavanja, ona će drugačije rešavati i pitanje zakona i gledaće da što više njenog zakonodavstva deluje na KiM. Za to postoje razni modaliteti. Na KiM su doneti neki zakoni koji su na papiru bolji od srpskih, ali se u praksi ne poštuju. Ima i zakona koji su potpuno suprotni evropskim. Mnogi srpski zakoni usaglašeni sa evropskim standardima, slični su kosovskim, ali je Srbija odložila njihovu primenu za sledeću godinu. Tako je stvoren zgodan prostor za Euleks da shvati da do 2010. godine može da radi na usaglašavanju prakse. Za slučajeve koji su već počeli mora da se sudi po onim zakonima po kojima su započeti procesi. Sadašnje srpsko vođstvo bi sigurno mnogo više postiglo kada bi moglo da zauzme fleksibilniji stav o EU i kada bi pridruživanje išlo u dva paralelna toka – za Srbiju i za Kosovo, s maksimalnim usaglašavanjem.

Ivanović: To je rešeno već 2002. godine. Tadašnja administracija Srbije nije se protivila tome da Kosovo ima posebne pristupne mehanizme. Tačno je da su kosovski zakoni prilično savremeni. Čini mi se da je naše zakonodavstvo bolje i da do usaglašavanja može da dođe. Evropska unija, kao zajednička težnja i kosovskih Albanaca i Srbije, mogla bi da posluži kao instrument za usaglašavanje ovih zakona. Istini za volju, ni sada ne postoji bitna razlika između našeg i njihovog zakonodavstva, ali u praktičnim situacijama može da dođe do problema koje bi trebalo da reši Euleks tako što će reći šta se radi u tim situacijama.

Janjić: Sad će da eskalira i drugi problem. Ne sedimo tamo (na međunarodnim skupovima) gde Kosovo nije potpisano kao Unmik Kosovo. Ja to mogu da razumem, to je dosledan bojkot države. To prati Bosna jer ne mogu da se dogovore entiteti. Albanija forsira Kosovo bez Unmika, a Crna Gora i Makedonija ne bi da se mešaju. Kad je u pitanju zapadni Balkan više ništa ne može da se sazove jer više nema sastanaka koji može da se održi, a da sede parlamentarci i Kosova i Srbije. Mi se polako isključujemo iz regionalnih organizacija. Posledice sadašnjeg ponašanja videćemo za pet godina. Srbija mora načelno da kaže da priznaje Unmik dokumenta, a onda da uvede i izuzetke.

Politika: Da li i Vi, gospodine Ivanoviću, mislite da treba priznati dokumenta Unmika?

Ivanović: Unmikova dokumenta nisu za nas validna jer ti isti građani koji imaju Unmikov pasoš mogu imati i srpski pasoš i ličnu kartu. To će dugo biti veliki problem. Sigurno da se moramo odrediti prema pravima Albanaca koji po našem Ustavu imaju pravo da uzmu naša dokumenta i oni to rade. Ne tako masovno, ali ipak pojedinci smatraju da srpski pasoš više znači od kosovskog. Neke zemlje koje su priznale kosovsku nezavisnost ne priznaju njihov pasoš, tako da kosovski Albanci imaju dvostruki problem. Imaju unutrašnji suverenitet i osećaj zadovoljstva, ali kad bi s dokumentom te države hteli da idu napolje u mnogim zemljama bi imali ozbiljan problem.

Cefta sporazum je jasan, mi nećemo prihvatiti Kosovo republiku kao partnera. Pošto je Unmik carina ugašena može da se pojavi Euleks ili jedinstveni carinski dokument koji potpisuje EU, ali ne sme biti potpisana Kosovo republika. To su političke granice preko kojih ne smemo da pređemo.

Politika: Kakve su šanse da počne primena Plana o šest tačaka?

Janjić: Dobro je što je to postao dokument i Saveta bezbednosti i Beograda. On omogućava da se SB drži u toku sa situacijom na KiM i da Rezolucija 1244 ne bude samo prazan papir na koji se Beograd poziva. Kad je reč o sadržaju sporazuma od šest tačaka, biće teško dogovoriti se o njegovom sprovođenju. Najteže će biti kada bude trebalo da se radi na nivou vlada. Euleks i Brisel bi trebalo da postanu mnogo aktivniji i da shvate da je to i za njih izlazna formula, jer ni oni nemaju puno jedinstvo u priznavanju Kosova i, a što je još važnije, nemaju jasnu ideju šta će da rade s Kosovom.

Ivanović: Za Plan koji je napravljen na relaciji Unmik – Vlada Srbije – UN glasalo je svih 15 članica SB. Unmik je rekonfiguracijom i smanjenjem broja ljudi izgubio na praktičnoj snazi, ali je u političkom smislu ojačao. Da bi Euleks mogao da deluje, mora da bude raspoređen na celoj teritoriji KiM na čemu je i Brisel insistirao. Mi smo rekli da to može samo ukoliko se izvrši prenos ovlašćenja sa Unmika na Euleks u oblasti policije, carina i pravosuđa. Tome su kosovski Albanci pružili otpor. Budući da oni nikad nisu samostalni u donošenju takvih odluka, ja otvoreno sumnjam da iza njihovog rigidnog stava o sporazumu od šest tačaka stoje neke zapadne zemlje, pre svega one koje su priznale nezavisnost Kosova.

Politika: Plan se u praksi još ne primenjuje?

Janjić: Amerikanci su probali da prođu što jeftinije, pa da iskoriste Šest tačaka za širenje Euleksa. Mislim da oni moraju da razviju strategiju postepenog širenja Euleksa u srpskim sredinama, što sada nemaju.

Politika: Kako rešiti problem sa ulaskom srpskih funkcionera na Kosovo kada Unmik kaže da za to više nije nadležan?

Ivanović: Ne može Unmik da prenese ovlašćenja nikome. Do pre mesec dana to nije bio problem. Šta se u međuvremenu dogodilo? Nikakav SB, nikakva obavezujuća instrukcija iz Njujorka, nijedan nadležni organi nije promenio svoj stav prema Kosovu. Šta se onda dogodilo? Ja mislim da je to slobodna interpretacija postojeće situacije i onoga što oni misle da treba da rade i to je veoma štetno. Euleks nije protiv toga da preuzme tu ulogu, ali ga neko mora označiti kao nadležnog za to pitanje. Građani Srbije, znači ni funkcioneri, nemaju potrebe da traže saglasnost da uđu na Kosovo, išli službeno ili privatno. Mi samo tražimo pratnju, a pratnja se traži od Unmika.

Politika: Ali činjenica je da naši funkcioneri ne mogu da uđu na Kosovo od pre petnaest dana.

Ivanović: To je demonstracija sile i pritiska. Moraće da nam objasne o čemu se radi. To je bezakonje.

Janjić: To je vakuum koji Hašim Tači i Fatmir Sejdiu koriste. Tu nema potrebe za razgovorima i objašnjenjima. Euleks sa Šest tačaka koje je verifikovao SB dobija šansu da bude na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244, a ne samo na osnovu neprihvaćenog Ahtisarijevog plana. Zato su potrebni razgovori Beograda, Ban Ki Muna i EU. Čim se u nekoj oblasti kao što je policija zatvori Unmik, ovlašćenja se daju kosovskim vlastima. Ne može Unmik da kaže, pošto nema policajce jer ih je poslao kući mimo dogovora sa članicama Saveta bezbednosti, da ne može da radi. A jasno je da je to pitanje u nadležnosti Euleksa. Međutim, iza njega stoji tvrda struja koja pokušava da smanji ambicije Beograda manifestovanjem ove sile. Neko želi da stvori novo stanje i da kaže da je to gotova stvar.

Politika: Da li povlačenje pripadnika Kfora realno ugrožava bezbednost Srba?

Ivanović: Odluka Španije je politička. Duboko su nezadovoljni mandatom na terenu. Da Kosovo nije proglasilo nezavisnost, Španija ne bi žalila novac da svoje vojnike ostavi na Kosovu. U slučaju incidenata KPS je prva linija odbrane, zatim Euleks, a tek onda Kfor.

Janjić: Španija je još 2005. godine odlučila da se povuče ako Kosovo proglasi nezavisnost. Ne može dugo držati vojnike, a da je opozicija ne optuži da podržava nezavisno Kosovo. U Ustavu Kosova piše da je samo Nato dobro došao i oni će sve raditit da Kfor ode.

Jelena Cerovina - Ankica Marinković

[objavljeno: 30/03/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Bez politizacije Euleksa"

Izvor: B92, 30.Mar.2009, 13:37

Priština -- Šef Euleksa Iv de Kermabon pozvao je sve učesnike u političkom životu na Kosovu da ne politizuju tu misiju jer je ona tehničke prirode... Šef Misije Evropske unije na Kosovu izjavio je u intervjuu za prištinski dnevnik Ekspres da nema mandat da se meša u politička pitanja i pitanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.