Izvor: B92, 30.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez politizacije Euleksa"

Priština -- Šef Euleksa Iv de Kermabon pozvao je sve učesnike u političkom životu na Kosovu da ne politizuju tu misiju jer je ona tehničke prirode.

Šef Misije Evropske unije na Kosovu izjavio je u intervjuu za prištinski dnevnik Ekspres da nema mandat da se meša u politička pitanja i pitanja statusa i da plan od šest tačaka nije "ni odgovornost, ni odluka Euleksa".

"Ne pokušavam da idem dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugačije od te pozicije. Ja sam na Kosovu sa jasnim mandatom da radim za dobrobit stanovništva u oblasti vladavine prava", rekao je Kermabon i istakao da je to preneo i srpskim ministrima tokom posete Beogradu.

Kermabon je objasnio da sudije Euleksa imaju slobodu da odrede koje će zakonske akte koristiti u sudskim procesima na Kosovu, dodajući da izbor zakona za suđenje može zavisiti od vremena kada je krivično delo počinjeno.

"Odluka je svakog sudije koji će zakon da koristi. I albanske sudije koriste pravilnik UNMIK-a", dodao je on.

Kermabon je naveo da takva praksa vlada u Francuskoj i da je za njega najbitnije da se na Kosovu organizuje profesionalno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.