Izvor: Politika, 23.Sep.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije pomogla rad Andrićevog instituta sa osam miliona dinara

Andrićev institut, jedinstvena ustanova kulture, dobila je pomoć od osam miliona dinara od Vlade Srbije, izjavio je za naš list proslavljeni reditelj Emir Kusturica, direktor ove institucije.

– Veoma smo srećni jer smo dobili krila u vidu pomoći od Republike Srbije što će nam omogućiti neometan rad u narednom periodu. Vlada je još jednom pokazala da joj je stalo do onoga što je presudno za opstanak jedne nacije, a to je upravo kultura – kaže Kusturica.

Andrićev >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << institut, koji je otvoren na Vidovdan 2013. godine, deluje u okviru budžeta Republike Srpske i Republike Srbije, shodno zaključcima ove dve zemlje.

Reč je o, kako kaže Kusturica, svojevrsnom kulturnom utvrđenju koje povezuje našu kulturu sa internacionalnom, a to je upravo ono što je prepoznatljivo za dela Ive Andrića. Pripadnici svih nacija mogu se identifikovati sa junacima njegovih dela.

U Institutu u Andrićgradu organizuju se brojni kulturni programi, izložbe, naučni skupovi, objavljuju se istorijske sveske, što je jedan od načina obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Takođe, planirano je utemeljenje nagrada za književnost i istoriju. U okviru Instituta deluju odeljenja za istoriju, književnost, orijentalistiku i film, a postoji i biblioteka sa više od 8.000 dela na srpskom, engleskom, italijanskom, nemačkom, španskom, japanskom, kineskom i drugim jezicima. Institut izdaje i elektronski časopis „Iskra“. Prema rečima Kusturice, to je jedna od retkih ustanova u kojoj se neguje tradicija srpske drame.

J. P.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.