Turski režiser neće na festival jer je Kusturica u žiriju

Izvor: Glas javnosti, 10.Okt.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski režiser neće na festival jer je Kusturica u žiriju

ANTALIJA - Ugledni režiser i osvajač nagrade Zlatni medved Semih Kaplanoglu odlučio je da bojkotuje filmski festival u Antaliji, zbog toga što su organizatori pozvali i Emira Kusturicu da bude član žirija, javlja Radio Slobodna Evropa.

Nagrađivani reditelj, koji je sa svojim prethodnim delom "Med" gostovao i na Sarajevo film festivalu, saopštio je da neće prisustvovati filmskom festivalu Zlatna pomorandža >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Antaliji u znak protesta zbog pozivanja Kusturice.

U pisanoj izjavi turski režiser je naveo da su "događaje u BiH između 1992. i 1996. međunarodni sudovi definisali kao genocid i zločin protiv čovečnosti, te da su učesnici u tim zločinima osuđeni i procesuirani".

"Nas boli što menadžment Kulturne i umetničke fondacije Antalije podržava 'umetnika' koji brani ove zločine. Ne kritikujemo ničije etničko poreklo, niti uverenja, ali odbijamo da branimo mentalitet koji verbalno legalizuje zločine protiv čovečnosti, genocid i silovanja", navodi u obrazloženju Kaplanoglu.

"Jedini kriterijum koji nas ujedinjuje protiv rata i ratnih zločina je ljudski identitet, napominje Kaplanoglu i ističe da su umetnici "neodvojivi od čovečanstva".
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.