Kusturica uručio „Veliku nagradu Ivo Andrić“ Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2020, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica uručio „Veliku nagradu Ivo Andrić“ Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini

Na svečanosti u Andrićevom institutu u Andrićgradu, direktor ove ustanove, čuveni srpski režiser Emir Kusturica uručio je „Veliku nagradu Ivo Andrić“ velikom srpskom književniku Dragoslavu Mihailoviću, kome je nagrada uručena za životno delo, i ruskoj književnici Guzelj Jahini, za roman „Deca Volge“. Ovo je već peta godina kako Andrićev institut dodeljuje „Veliku nagradu Ivo Andrić“, nagrada je u međuvremenu postala jedno od najznačajnijih domaćih književnih priznanja, laureti su u proteklim godinama bili Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović i Rajko Petrov Nogo. -Još kao sasvim mlad čovek od 20 godina, kad sam video to čudo koje se sa ljudima dešava na tome mestu, na Golom otoku, mislio sam – o ovome neko mora da piše. Čekao sam 30 godina da neko zaista nešto ozbiljno napiše, a pisali su obično oni ljudi koji su taj logor izmislili ili izvodili, i tako je došlo vreme kada sam rekao sebi, ovo ćeš morati ti da pišeš inače neće niko drugi. Seo sam i zatim napisao pet debelih knjiga od gotovo 4.000 strana. Posle objavljivanja tih debelih knjiga o Golom otoku imao sam mnogo susreta sa Golotočanima, pravio sam zabeleške o tim razgovorima i tada sam se razboelo – ispričao je juče Mihailović u Andrićgradu, govoreći posle dodele nagrade.
-Živimo u veoma turbulentnim vremenima, ponekad se čini da neumitno klizimo u prošlost i da velika istorija preti da se ponovi. Ta dešavanja ruše davno uspostavljene veze, i istovremeno otvaraju potrebu da se te veze ponovo uspostavljaju. Treba ponovo graditi mostove, ponajpre mostove kulture. Andrić roman „Na Drini ćuprija“ završava scenom rušenja mosta koji je postojao 400 godina. Danas međutim most na Drini ponovo stoji i služi ljudima. Verovatno je to sudbina svakog mosta, da bude rušen, kako bi nam zatim pružio priliku da ga ponovo izgradimo – rekla je posle dodele nagrade, zahvaljujući Kusturici i Andrućevom inistutut u Andrićgradu ruska književnica Guzelj Jahina koja je na Drinu stigla sa Volge, iz Rusije, iz grada Kazanjagde živi. foto: Z. Šaponjić / Iskra Laureate „Velike nagrade Ivo Andrić“ i goste na svečanosti u Andrićevom institutu u Andrićgradu pozdravio je danas i direktor ove ustanove Emir Kusturica. -Roman „Kad su cvetale tikve “ Dragoslava Mihailovića bio je moj prvi susret sa idejom šta je to ustvari Goli otok, upravo na način kako je to primećeno u najboljim romanima. Tu nije bila samo reč o Golom otoku, nego je bila reč i o tome kako porodica, ta koje se raspada uspešno, trpi taj period komunističkog nasilja. Roman Ju Hua, odnosno njegovo čitavo delo, je posvećeno trpnji u vreme Maovog režima. I Duška Kovačevića možemo tako posmatrati, samo što je on više u sferi komedije. Izuzetna mi je čast da smo uspeli, da za raziliku od nekih drugih nagrada koje se daju, napravimo da jezik bude oružje, ali da srpski jezik ne bude isključivi povod za ovu nagradu, nego da se naši pisci ukrste sa onima koji pišu na kineskom, ruskom, a ja se nadam da ćemo u budućnosti imati i Francuze recimo, uz našu spisateljsku scenu koja je veoma bogata – rekao je Kusturica. Iskra

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.