Srbija izvezla robu u vrijednosti od 26,4 milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 30.Dec.2023, 14:25

Srbija izvezla robu u vrijednosti od 26,4 milijardi evra

BEOGRAD – Srbija je od januara do novembra 2023. godine zabilježila rekordan izvoz robe od 26,4 milijarde evra, što je 4,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović. FOTO: Pixabay “Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom”, istakao je Momirović. On je ukazao da, prateći dosadašnje trendove, može da kaže da će ukupna >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << razmjena robe i usluga u 2023. godini biti veća od 80 milijardi evra, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije. “Uspeli smo da u ekonomski izazovnoj godini smanjimo spoljnotrgovinski deficit za 31 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine”, dodao je on. Kada je riječ o izvozu robe, Momirović je rekao da su glavni spoljnotrgovinski partneri u ovoj godini Njemačka, BiH, Italija, Mađarska i Rumunija i da je Srbija uspjela da sa Ceftom ostvari suficit u razmjeni vrijednosti 2,71 milijardi dolara. Momirović dodao je da je spoljnotrgovinska robna razmjena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok zemlje članice EU čine oko 60 odsto ukupne razmjene. On očekuje da će se tek u predstojećim godinama vidjeti puni efekti u primjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, te dodao da se intenzivno pregovara i sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i očekuje da će u 2024. godini sa ovim strateški važnim zemljama Srbija imati potpisane sporazume. Momirović je istakao da najveći suficit u trgovini robom Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a prije svega sa BiH, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom u iznosu od gotovo 2,5 milijardi evra. On je rekao da je Vlada Srbije uspjela da podstakne domaće i strane kompanije da nastave sa ulaganjem u Srbiju, povećaju izvoz, otvaraju nova radna mjesta i zapošljavaju domaće radnike. Srna Чланак Srbija izvezla robu u vrijednosti od 26,4 milijardi evra се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini!

Izvor: 24sedam.rs, 30.Dec.2023

Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom - rekao je ministar

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.