Ratni zločini Amerikanaca neće videti Međunarodni krivični tribunal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni zločini Amerikanaca neće videti Međunarodni krivični tribunal

SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu (ICC) ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

"SAD će upotrebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda", rekao je Bolton u ponedeljak u govoru na skupu konzervativne organizacije "Društvo federalista".

Tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ICC Fatu Bensuda je ranije zatražio pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Avganistanu, gde su američke trupe već 17 godina angažovane u ratu.

Kako navodi Američki nacionalni radio, Boltonov govor potvrđuje protivljenje administracije Donalda Trampa ICC-u.

Bolton je ocenio da ICC predstavlja pretnju po američki suverenitet i nacionalnu bezbednost, uz tvrdnju da taj sud ima veoma malu odgovornost i da je njegova definicija zločina "široka i zavisna od širokih interpretacija".

Nazivajući predloženo pokretanje istrage o ratnim zločinima u Avganistanu "potpuno neosnovanim", Bolton je rekao da će Trampova administracija zabraniti sudijama i tužiocima ICC-a ulazak u SAD ukoliko krenu sa bilo kakvim krivičnim gonjenjem Amerikanaca.

On je, takođe, rekao da će administracija u Vašingtonu sankcionisati fondove zvaničnika ICC-a, kao i da će zvaničnicima tog suda biti suđeno pred američkim krivičnim sudovima.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle preuzeti akcije protiv onih zemalja i kompanije koja sarađuje sa ICC-om u istrazi o ratnim zločinima u Avganistanu.

ICC je osnovan 2002. godine, ali SAD nisu ratifikovale Rimski statut, kojim je taj sud sa sedištem u Hagu uspostavljen 2002. godine.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bolton ZAPRETIO Međunarodnom krivičnom tribunalu u Hagu: Ako budete gonili Amerikance, SVIMA ĆEMO SE OSVETITI

Izvor: Blic, 11.Sep.2018

SAD će preduzeti mere prema Međunarodnom krivičnom tribunalu (ICC) ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistanu, izjavio je Džon Bolton, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Nastavak na Blic...

Međunarodni krivični sud na udaru pretnji zvaničnika SAD

Izvor: Danas, 11.Sep.2018

ReutersDžon Bolton kaže da „Amerika štiti svoje građane“ Amerika je zapretila sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko nastavi sa optužbama protiv Amerikanaca. Sud trenutno razmatra optužbe protiv američkih vojnika zbog navodnog zlostavljanja osuđenika u Avganistanu. Savetnik Bele...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.