Međunarodni krivični sud: Boltonove pretnje neće nas omesti

Izvor: N1 televizija, 11.Sep.2018, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni krivični sud: Boltonove pretnje neće nas omesti

Međunarodni krivični sud (ICC) objavio je da će "nastaviti da radi kako je i planirano", dan nakon što je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton zapretio sankcijama ako sud bude istraživao američke vojnike u Avganistanu.

Sud sa sedištem u Hagu saopštio je da je nezavisna i nepristrana institucija koju podržavju 123 države.

"ICC ća nastaviti svoj rad kako je i planirano, u skladu s načelima i sveobuhvatnom idejom vladavine prava", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kažu u sudu.

Početkom novembra 2017. tužiteljka ICC-a Fatu Bensuda najavila je da će tražiti od sudija dozvolu za pokretanje istrage o ratnim zločinima koje je navodno u avganistanskom ratu počinila američka vojska.

Bolton je u ponedeljak optužio sud zadužen za suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, da je "neefikasan, neodgovoran i opasan". Sjedinjene Države nisu članice ICC-a.

Upozorio je na mogućnost pokretanja istrage protiv američkih vojnika koji su služili u Avganistanu, ali i mogućih istraga protiv Izraela pod uticajem palestinskih vlasti.

"Nećemo ćutati ako se sud okomi na nas, na Izrael ili druge američke saveznike", upozorio je Bolton i najavio mogućnost uvođenja mera odmazde, uključujući zabranu ulaska u SAD sudijama i tužiocima ICC-a.

Međunarodni krivični sud je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je sa radom 1. jula 2002. Ratifikovale su ga 123 zemlje.

Odnosi Vašingtona i ICC-a su uvek bili zategnuti, a Sjedinjene Države odbijaju da se priključe sudu i preduzele su sve, putem bilateralnih sporazuma s brojnim zemljama, kako bi izbegle istrage protiv Amerikanaca.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Međunarodni krivični sud reagovao na pretnje sankcijama od SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2018

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će "nastaviti da radi neumorno", reagujući dan nakon što je savetnik za nacionalnu sigurnost SAD Džon Bolton pretio sankcijama ukoliko Trubunal istražuje navodne ratne zločine od strane američkog osoblja u Avganistanu. Sud u Hagu, koji istražuje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.