Poznati najveći dužnici za porez

Izvor: B92, 07.Jan.2012, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati najveći dužnici za porez

Beograd -- Poreska uprava Srbije je objavila na svom sajtu spisak 100 preduzeća, najvećih poreskih dužnika.

Uprava jer to bila u obavezi na osnovu izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i administraciji usvojenih krajem prošle godine u parlamentu Srbije.

Poreska uprava je objavila, takođe, i spisak 100 preduzetnika i isto toliko fizičkih lica kojima porez nije naplaćen zaključno do 31. decembra prošle godine.

Prva tri vodeća dužnika na spisku su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugašene banke - Beobanka a.d u stečaju, koja duguje 24,07 milijardi dinara, Investbanka u stečaju sa dugom od 18,13 milijardi dinara i Astra banka sa 15,64 milijardi dinara nenaplaćenog poreza.

Među preduzećima, dužnici su između ostalih i Sartid u stečaju, Valjevska pivara, Jagodinska pivara, Simpo, Ivo Lola Ribar sistem, Fabrika automobila Priboj, građevinsko preduzeće Mostogradnja u restrukturiranju, Novinsko izdavačko preduzeće Borba, Podrum Palić, Verano Motors, Industrija mašina i traktora, Industrija motora Rakovica, RTB Bor, Slap group, Zastava kamioni"

Prve tri preduzetničke radnje na spisku preduzetnika dužnika su Metalijum sa dugom od 168,4 miliona dinara, Helena grand čija su dugovanja 167,19 miliona dinara i Beni, radnja za promet robe na veliko i malo koja duguje 166 miliona dinara.

Poreska uprava je pored svakog preduzeća napisala u kom je statusu, pa je tako za pomenute tri preduzetničke radnje navela brisan-odjavljen, što znači da tih preduzeća nema u registru privrednih subjekata.

Na spisku fizičkih lica prva osoba je iz opštine Leskovac i ona duguje 307,9 miliona dinara, druga iz Inđije, kome nisu naplaćeni porezi u iznosu od 239,6 miliona dinara, dok je treća osoba iz Žablja sa dugom od 130,42 miliona dinara.

Poreska uprava je na svom sajtu objavila i detaljno objašnjenje da kod pojedinih obveznika iz zakonskih razloga nije mogla da se obavi ni redovna ni prinudna naplata. U tome su je, kako je navedeno, onemogućavali doneti propisi iz privatizacije i stečaja.

Takođe, firme su imale mogućnost da podnose zahteve za reprogram dugova, što im je omogućavao Zakon o poreskom postupku i administraciji, a što su u velikoj meri i koristile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.