Nemačka na mukama. Šolc moli poslodavce: Shvatite, trebaju nam radnici

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 08:22

Nemačka na mukama. Šolc moli poslodavce: Shvatite, trebaju nam radnici

Nemačka trpi sve ozbiljniji manjak stručne radne snage i mora se otvoriti prema radnicima iz inostranstva.

O tome su se složili kancelar Olaf Šolc i lider industrije Zigfrid Rusvurm.

Nemačko društvo mora da shvati, rekao je Šolc na Istočnonemačkom privrednom forumu, da kvalifikovani radnici iz inostranstva nisu samo potrebni, već su zaista dobrodošli.

"Kao poslodavci, možete doprineti otvorenoj Nemačkoj i to vas danas molim", rekao je kancelar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslodavcima istočnih nemačkih poikrajina na konferenciji.

"Da budem jasan, ksenofobija i predrasude su poslednje što je našoj zemlji potrebno", rekao je Rusvurm, predsednik Saveznog udruženja industrije (BDI).

Šolc je deficit kvalifikovane radne snage opisao kao najveću muku poslodavaca u istočnoj Nemačkoj, gde su plate u proseku manje nego na zapadu.

"Radnici na istoku prosečno zarađuju oko 620 evra manje od zapadnonemačkih radnika, a u nekim granama i po 1.000 evra manje", rekao je.

Prema njegovim rečima, rešenje je da organizacije poslodavaca i sindikati povećaju atraktivnost istočnonemačkih pokrajina investitorima i radnicima.

Na konferenciji u Bad Zarovu, 50 kilometara jugoistočno od Berlina, predstavnici politike, privrede, nauke i društva će do utorka razgovarati o ključnim privrednim temama.

Osim radne snage, to su poslovni okvir, globalna konkurencija i snabdevanje energijom.

"Vlada podržava preduzeća u obuci i obrazovanju stručnjaka", rekao je Šolc, "ali istina je da samo domaći radnici neće moći da nadoknade prazninu koja se posebno oseća na istoku zemlje".

Zato vlada namerava da modernizuje zakon o imigraciji, dodao je kancelar. Bundestag ovih dana treba da počne raspravu o predlogu, a glasanje je predviđeno za početak jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.