Lani u Sloveniju otišao rekordan broj radnika iz BiH

Izvor: Capital.ba, 08.Jan.2022, 10:30

Lani u Sloveniju otišao rekordan broj radnika iz BiH

SARAJEVO – Za deset mjeseci prošle godine 16.198 građana Bosne i Hercegovine otišlo je da radi u Sloveniji, što je duplo više nego u cijeloj 2020. Foto: RAS Srbija Preko Agencije za rad i zapošljavanja BiH u pretprošloj godini dozvolu za rad u ovoj državi dobilo je 7.877 naših radnika, što je najmanje u proteklih pet godina. Od 2013. do kraja oktobra prošle godine, u Sloveniji se, preko ove agencije, zaposlilo 74.665 ljudi iz BiH. Poslije 2021, rekordna je bila 2018, sa 16.090 izdatih >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << radnih dozvola. Od početka januara do kraja oktobra 2021, preko ARZ BiH u Njemačku je otišlo 487 građana Bosne i Hercegovine, što je za pedesetak manje nego godinu ranije. Kako objašnjavaju u ovoj agenciji, u 2020. u Sloveniji je, zbog kovida 19, izdato 46 odsto dozvola manje nego godinu ranije. „Veći broj posredovanja i izdatih radnih dozvola u 2021, podrazumijeva da se veliki broj radnika u Sloveniju vraća na radna mjesta koja su zbog pandemije morali da napuste. U dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju  državljana BiH u Sloveniji najviše su se tražili vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi, građevinski radnici“, ističu u ovoj agenciji. Podsjećaju da se, preko ARZ, u Njemačkoj zapošljavaju samo osobe sa srednjom medicinskom školom. „U 2020. je, zbog kovida 19, došlo do smanjenja izdatih radnih dozvola za oko 20 odsto, a lani je taj trend nastavljen“, kažu u ARZ BiH. Sve osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH uredno su odjavljene s biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i njihova radna snaga. „Za ljude koje odlaze u inostranstvo mimo ARZ, nemamo podatke, jer oni nisu dužne da igdje evidentiraju svoj odlazak“, poručuju iz ove agencije. Srpskainfo Чланак Lani u Sloveniju otišao rekordan broj radnika iz BiH се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Gubici proizvođača automobila zbog pandemije 210 milijardi dolara

Izvor: Capital.ba, 08.Jan.2022

NJUJORK – Pandemija korona virusa znatno je uticala na automobilsku industriju i u 2021. godini. Gubici se procenjuju na čak 210 milijardi dolara, što je skoro duplo više u odnosu na prvu prognozu iz maja prošle godine. Foto: Tanjug/AP Prema podacima konsultantske firme AlixPartners iz septembra,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.