Kraj jednog sela: Uprkos protestima Vlada Srpske daje koncesiju za „Bistricu“

Izvor: Capital.ba, 05.Jul.2023, 13:10

Kraj jednog sela: Uprkos protestima Vlada Srpske daje koncesiju za „Bistricu“

PRIJEDOR – Uprkos protestima koji traju više od mjesec dana, Vlada Republike Srpske je pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu “Bistrica” kod Prijedora i to na osnovu inicijative “Drvo-exporta” iz Teslića. FOTO: Bistrica U odluci o pokretanju postupka dodjele koncesije otišli su toliko daleko da su istakli i da postoji “ekološki javni interes” za iskopavanje lignita na par stotina metara od kuća i rijeke iz koje se snabdijevaju domaćinstva. Spomenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << su da postoji i sociološki interes, ali mještani u tome vide samo činjenicu da će morati da se odsele sa svojih ognjišta. “Na osnovu predložene dokumentacije i obavljenih prethodnih konsultacija, potvrđuje se da postoji javni interes sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta za realizaciju predmetne koncesije“, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS. Stanovnici Bistrice nisu krili razočarenje kada su saznali da je Vlada RS, koja je mjesec i po dana prećutno dopuštala raskopavanje rudnika bez ikakvih dozvola, pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju ugla. “Nemam riječi za ovo. Ne želim da pripadam ovom narodu više. Ne mogu da shvatim da se niko nije udostojio da dođe i da popriča sa nama. Da ih je baš briga za sve, da nas tako obezvrijede, to nismo vjerovali. Zar su mogli da ignorišu cijelo selo, da ni u jednom trenutku ne pomisle šta nam rade, da nas tjeraju iz naših domova“, kaže Zoran Ninić iz ovog sela. On je najavio da će se iz svega povući i da je svjestan da nikome osim Bistričanima, nije stalo do čuvanja ovog sela, prirode i opstanka ljudi. “Mi smo se nudili da platimo tu koncesionu naknadu, ali oni hoće i zaradu od prodaje uglja. Ne bi mi mogli njima da platimo koliko oni traže i hoće da uzmu. Mi smo se borili za svoje kuće i svoju djecu, a nas su oni koji uzimaju pare optuživali da uzimamo pare“, kaže Ninić. Podsjećamo, prošle sedmice je Skupština grada Prijedora jednoglasno odlučila da se svi radovi u Bistrici i na Bukovoj Kosi obustave na tri mjeseca, koliko je ostavljeno da se provjeri dokumentacija i ugovori. Međutim, kao da ništa nisu izglasali, Vlada Srpske je bez obzira na ovo nastavila da “gura” koncesije i pogoduje “Drvo-exportu” koji je u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija. Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kojeg smo kontaktirali za izjavu o ovom slučaju je rekao da je ovo aktivnost koju sprovodi Vlada i da je otvoren postupak za dodjelu koncesije. CAPITAL: A. Pisarević Чланак Kraj jednog sela: Uprkos protestima Vlada Srpske daje koncesiju za „Bistricu“ се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Kraj jednog sela: Uprkos protestima Vlada Srpske daje koncesiju za "Bistricu"

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2023

PRIJEDOR - Uprkos protestima koji traju duže od mjesec dana, Vlada Republike Srpske je pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu "Bistrica" kod Prijedora i to na osnovu inicijative "Drvo-exporta" iz Teslića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.