Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje o položaju medija

Beograd -- Medijske kuće u Srbiji opstaju i razvijaju se zahvaljujući niskim novinarskim platama, pokazalo je istraživanje oranizacije "IREX Promedia". Prosečne plate novinara su oko 250 evra, dok u lokalnim medijima novinari zarađuju manje od 200 evra. Više od 80 odsto lokalnih medija u Srbiji još nije počelo proces privatizacije, a jedna petina njih o tome i ne razmišlja. Učesnici konferencije "Privatizacija lokalnih medija u Srbiji" pozvali su državne organe da pomognu lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medijima i naveli da će njihova privatizacija pomoći da ta oblast bude usaglašena sa evropskim standardima. Jarek Gora, finansijski direktor u "Media Developement Loan Fund", navodi da su problemi privatizacije medija u svim zemljama Jugoistočne Evrope govoto isti. "Problemi s političarima i lokalnim vlastima postoje u svakoj zemlji u kojoj sam bio. Suština je ista, političari žele kontrolu nad medijima i to rade na različite načine. U Srbiji, na primer, kroz vlasništvo", kaže on.

Direktori lokalnih medija zabrinuti su da će zbog privatizacije morati da menjaju uređivačku koncepciju. Direktor Radio Subotice Antan Bijači kaže da je ta stanica, na primer, do sada mnogo pažnje poklanjala lokalnim komunalnim problemima. "Može se desiti da vulgarana privatizacija dovede do toga da stanice postanu muzičke ili komercijalne, stanice privatnih magnata, koji će imati sasvim drugačije interese nego lokalna samouprava, koja želi da ima kominikaciju sa svojim stanovništvom", kaže on.

Ministarstvo Srbije za kulturu razmatralo je načine na koje bi mediji u privatizaciji najadekvatnije bili zaštićeni. Prema rečima Tamare Orlandić iz Ministarstva za kulturu, zakonski akti nisu doneti zbog najava da će biti revizije privatizacije. Tamara Orlandić i saradnik IREX i Agencije za privatizaciju Dragan Bosiljčić ističu da će biti teško zaštititi medije od uticaja "prljavog novca". "Zakon ne može sve da zaštiti, ali država može mnogo da učini na zaštiti medija, mada uvek postoje rupe u zakonima' i tu moramo biti realni", kaže Bosiljčić.

Istraživanje je pokazalo da postoji značajan uticaj vlasnika medija na uređivačku politiku, a da je pritisak političkih struktura oslabio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.