Ćirić: Opravdani zahtevi privrednika

Izvor: Blic, 28.Nov.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Opravdani zahtevi privrednika

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je danas da su potpuno opravdani zahtevi privrednika upućeni NBS i da bi smanjivanje obavezne rezerve predstavljalo korak u dobrom pravcu.

Takva mera bi kao efekat imala veći obim finansiranja za domaća preduzeća i niže kamate, odnosno jevtinije kredite, rekao je Ćirić, gostujući na RTS-u.

On je najavio da će sledeća godina biti teška kao i tekuća, a da bi mogla biti i još teža >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog situacije u EU i evrozoni.

Prema njegovim rečima, neophodan je stabilan kurs dinara u odnosu na evro, jer kontinuirane velike fluktuacije dinara vrše distorziju bilansa i poslovanja domaćih preduzeća i čini njihovo poslovanja neprofitabilnim i neizvesnim.

On je najavio da će do kraja godine biti obelodanjen predlog zakona o redovnosti plaćanja i da je premijer Mirko Cvetković najavio da povećanja PDV-a do kraja mandata ove vlade neće biti.

U toku su analize da se opšta stopa poreza i doprinosa na plate smanje, što bi omogućilo lakše poslovanje i omogućilo i poslodavcima da zapošljavaju nove ljude i da se legalizuje status ljudi koji rade u sivoj zoni, rekao je Ćirić.

On je istakao da je u poslednje dve ili tri godine visoka stopa nezaposlenosti, što je direktan efekat svetske ekonomske krize i da je ona sada na nivou od 22 odsto, a da ne očekuje da bude otpuštanja hiljada ili desetina hiljada.

Međutim, ako se situacija u evrozoni pogorša i ako na tržištima kao što je Italija, gde izvoze domaće kompanije, dođe do pada tražnje i opadne izvoz Srbije i bude smanjena proizvodnja, mogući su poremećaji na domaćem tržištu, rekao je Ćirić.

U direktnom razgovoru predstavnika Vlade, NBS, banaka i privrednika mora se naći rešenje koje će biti adekvatno i prihvatljivo, dodao je Ćirić.

On je podsetio da je sa MMF prognozirano da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda biti tri odsto, a sledeće godine četiri, što je moralo da bude revidirano usled situacije u evrozoni.

Ćirić je podsetio da su tri glavna trgovinska partnera Italija, Nemačka, Austrija i zemlje CEFTA, odnosno bivše Jugoslavije i da glavni investitori dolaze iz EU i da je potrebno pomoći domaćim kompanijama da nastave da izvoze na ta tržišta.

On je rekao da je u pogledu "Fijata" situacija u Srbiji nepromenjena i da će u martu, najkasnije u aprilu biti puna serijska proizvodnja i prava fabrika koja će proizvoditi oko 200.000 automobila.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirić: Neće biti novih otpuštanja

Izvor: B92, 28.Nov.2011

Beograd -- Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da ne očekuje da će biti otpuštanja hiljada ili desetina hiljada ljudi...Ćirić je kazao da je u poslednje dve ili tri godine visoka stopa nezaposlenosti, što je direktan efekat svetske ekonomske krize i da je ona sada na...

Nastavak na B92...

Preti li Srbiji privredni slom?

Izvor: Danas, 28.Nov.2011

Biznismeni Srbije, ujedinite se! To je poruka s kojom su pre nekoliko dana nekoliko udruženja privrednika i ekonomista poslali pismo Vladi Srbije i Narodnoj banci, tražeći od njih da preduzmu sve mere kako bi banke pristale da smanje kamate preduzećima i da im reprogramiraju postojeća dugovanja,...

Nastavak na Danas...

Da li preti slom srpske privrede?

Izvor: B92, 29.Nov.2011, 10:30

Beograd -- Više udruženja poslodavaca zatražilo je od Vlade i Narodne banke da im obezbede smanjenje kamata i reprogram zajmova koje su uzeli od banaka...Kako kažu, u suprotnom, kako kažu, preti kolaps privrednog sistema...Ministar ekonomije Nebojša Ćirić podržao je njihove zahteve, ali iz Vlade,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.