SAD traže odgovor od Kine oko Severne Koreje

Izvor: Blic, 24.Apr.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže odgovor od Kine oko Severne Koreje

Bela kuća je saopštila da se formalno obratila Kini zbog sumnje da je kineska kompanija Severnoj Koreji prodala delove za raketni transporter koji je nedavno prikazan na vojnoj paradi u Pjongjanu, uprkos embargu UN.

"Mi smo se obratili kineskoj vladi sa kojom se stalno konsultujemo oko Severne Koreje. SAD će nastaviti da saradjuju sa medjunarodnom zajednicom, uključujući Kinu, u sprovodjenju sankcija protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << severnokorejskog balističkog i nuklearnog programa", izjavio je juče sekretar Bele kuće za štampu Džej Karni.

Vašington pretpostavlja da kineska kompanija "Hubei Sandjang" Severnoj Koreji nije prodala čitavo vozilo i da je verovala da su delovi koje prodaje namenjeni za civilnu upotrebu, što znači da nije bilo kršenja medjunarodnog embarga na podaju oružja Pjongjanju, rekao je Rojtersu američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

On je kazao da je kineska firma verovatno prodala delove posredničkoj kompaniji koja je korišćena da se sakrije pravi identitet kupca.

Peking, jedini važan saveznik Severne Koreje, demantovao je da je prekšio pravila.

Neki zapadni vojni stručnjaci kažu da je moderni transporter koji je vidjen na vojnoj paradi u Severnoj Koreji kineskog dizajna, a verovatno i porekla.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SAD traže odgovor od Kine oko Severne Koreje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2012

VAŠINGTON -..Bela kuća je danas saopštila da se formalno obratila Kini zbog sumnje da je kineska kompanija Severnoj Koreji prodala delove za raketni transporter koji je nedavno prikazan na vojnoj paradi u Pjongjanu, uprkos embargu UN..."Mi smo se obratili kineskoj vladi sa kojom se stalno konsultujemo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.