Šta mogu zajedno DSS, SRS i „Dveri“ u vezi s  Kosovom

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta mogu zajedno DSS, SRS i „Dveri“ u vezi s Kosovom

Akcije ovih političkih organizacija sa stanovišta ozbiljnije dugoročne političke strategije ne mogu pružiti nikakvu političku alternativu, smatra Zoran Stojiljković

Tehnički razgovori u Briselu i susret premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija o integrisanom upravljanju prelazima, koji je predstavnik EU Vensan Dežer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << označio kao ključne za odluku o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbije sa EU, okupili su ponovo Srbe na prelazima, ali i različite političke organizacije u Beogradu.

Iako na nedavnim izborima niko nikoga nije podržao niti je zajedno izašao, Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret „Dveri” i Srpska radikalna stranka su gotovo jedinstveno istupili protiv namera vlade da sklopi sporazum u Briselu koji ide na štetu Srbije.

Premijer Ivica Dačić  je pozvao sve „naučne i političke institucije, akademsku javnost, crkvu i stranke da zajednički sačuvaju narod od uzaludnih žrtava i da se lično žrtvuju za određeni rezultat”.

Takvog jedinstva u Srbiji, međutim, nema. Predsednik opozicionog DSS-a Vojislav Koštunica žrtvovanje za određene rezultate shvata sasvim drugačije. On je, naime, pozvao državni vrh, prvenstveno predsednika Tomislava Nikolića i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, da podrže proteste Srba na severu Kosova koji se protive uspostavljanju granice sa centralnom Srbijom.

I Srpski pokret „Dveri” je na protestu ispred zgrade vlade u ponedeljak zahtevao da se obustavi izdaja ili raspišu izbori. Predstavnik „Dveri” Vladan Glišić je rekao da je ovaj pokret s tim u vezi potpisao proglas DSS-a i podržao stav Svetog sinoda SPC. A SRS je osudio planirano uspostavljanje prelaza, podsećajući da je to direktno kršenje Ustava i davanje legitimiteta tzv. nezavisnom Kosovu.

Šta zapravo mogu da urade ove organizacije i kakvi mogu da budu dometi njihovog nezadovoljstva?

Član Starešinstva pokreta „Dveri” Boško Obradović kaže za „Politiku“ da je najveći domet čitave akcije da se zajedno sedne za sto i dogovori saradnja o ovoj konkretnoj temi. Na pitanje da li je to moguće s obzirom na raznorodne političke ideologije, Obradović smatra da ih sada sve treba staviti u drugi plan, jer je tema oko koje apsolutno nema nikakve razlike očuvanje KiM u sastavu Srbije i suprotstavljanja ovako nameravanom povlačenju granica sa Kosovom.

„U tome između DSS-a, radikala i ’Dveri’ i niza drugi patriotskih organizacija, pa i SPC, nema, čini mi se, nikakvih razlika i prirodno bi bilo da se takav front hitno napravi. To bi proizvelo značajan pritisak na Vladu Srbije da preispita put kojim je krenula i koji će premijeri verovatno krunisati potpisom na jednom neovlašćenom mestu i na način iza koga ne stoji ni platforma ni odluka Skupštine“, kaže Obradović.

Na pitanje, na koji način bi te patriotske organizacije mogle da se suprotstave ovakvoj politici vlade prema Kosmetu, Obradović kaže da oni komuniciraju već duže vreme i da ima predloga da se to manifestuje na niz različitih načina – „od zajedničke konferencije za medije koja bi u tom pravcu usmerila naše aktivnosti, preko političkih skupova koji bi skrenuli pažnju javnosti na ono što se dešava na administrativnim prelazima do mogućih demonstracija i zajedničkih uličnih protesta ukoliko ne bude odgovora iz vlade niti zaustavljanja tog procesa“.

Profesor političke sociologije na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da akcije ovih političkih organizacija sa stanovišta ozbiljnije dugoročne političke strategije ne mogu pružiti nikakvu političku alternativu, „koja ima neke šanse za uspeh a da ne dovede spoljnopolitičku poziciju Srbije u veliko pitanje“.

On kaže da je vrhunski domet ovakvih inicijativa pokazivanje solidarnosti i empatije sa nealbancima na Kosovu, ali da preko tog nivoa nema nikakvu dugoročnu političku težinu. „Niti može da pomeri vlast dok god su na snazi šanse da samo kroz pregovarački proces možemo do nečega da dođemo“, zaključio je Stojiljković.

B. Mitrinović

objavljeno: 05.12.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.